Nevábný odér z dřevěného prkénka můžete přenést i na potraviny. Zbavte se jej jednoduchým fíglem

Zdroj: Shutterstock

Kvalitní dřevěné prkénko je nepostradatelným vybavením kuchyně, na které nedá nejedna hospodyňka dopustit. I když si za kvalitu mnohdy připlatíme, možná byste i vy souhlasili s tím, že dřevěné kuchyňské prkénko je taková klasika, které se plastové varianty ani zdaleka nemohou rovnat. I když samozřejmě i ony mají své výhody.

Co ale dokáže nepříjemně překvapit, je nevábný odér linoucí se z dřevěného prkénka. Dřevěné prkénko sice vydrží podstatně déle, když se o něco umíte správně starat, jednou z jeho nevýhod je ale bohužel fakt, že velmi snadno absorbuje pachy. A to dokáže potrápit.

Věděli jste, že…

…se na dřevěném kuchyňském prkénku může nacházet několikanásobně více bakterií než na záchodovém prkénku? Mnohé z vás tento fakt určitě překvapí. Ale bohužel je to tak. Dřevěné prkénko totiž na rozdíl od toho plastového nemůžete vložit do myčky na nádobí a nechat jej „projít“ horkým programem. A pokud prkénko používáte ke krájení masa a následně si nedáte záležet s jeho vyčištěním, vytváříte tak (možná nevědomky) ideální prostředí pro vznik a šíření bakterií.

Jak bojovat se zápachem

Krájeli jste na dřevěném prkénku česnek a teď z něho jeho odér cítíte? Nejenže pach česneku nemusí vonět každému, ale může se také snadno přenést na jiné potraviny, které budete na tomtéž prkénku krájet. Proto vám poradíme, jak se zápachu zbavit.

Na pomoc si vezměte obyčejný citron. Žádná chemie, žádné čisticí prostředky, ale citron. Rozkrojte ho napůl a pořádně prkénko potřete. Nešetřete, a je-li odér silný, použijte klidně obě půlky citronu.

Pomůže i sůl

Další metodou, která vytáhne z prkénka nevábný odér, je tato: navlhčete prkénko, které vám nevoní, a poté ho bohatě posypte kuchyňskou solí. Tu nechte 5 minut působit a poté otřete, třeba hadříkem nebo houbičkou. Omyjte pod teplou vodou, pak použijte saponát na nádobí a opláchněte.

Jak udržet prkénko v čistotě?

Na závěr ještě pár rad, jak se správně starat o dřevěné kuchyňské prkénko, aby bylo pořád krásně čisté a nešířily se na něm bakterie.

  • Tu a tam smíchejte jednu polévkovou lžíci sody, dvě polévkové lžíce kuchyňské soli a jednu polévkovou lžíci vody, vzniklou pastou prkénko důkladně očistěte a poté opláchněte teplou vodou.
  • Ideálně po každém použití rozhodně nic nezkazíte, když prkénko vydezinfikujete s pomocí hadříku namočeného do octa. Zápachu z octa se bát nemusíte, po krátkém čase vyčpí.

Zdroj: tasteofhome.com, abecedazahrady.dama.cz
Autor: Karolína Nezbedová

Přidat na Seznam.cz