Bábovka: výborné sladké pečivo s dlouholetou historií

Bábovka s brusinkami

Bábovka je sladké pečivo, které je u nás dlouhodobě oblíbené. Nejenže má typickou chuť, ale každý ji ihned pozná také podle vzhledu. Peče se totiž ve vyšší formě typického tvaru s otvorem uvnitř.

Stručná historie bábovky

Toto sladké pečivo je velmi rozšířené ve střední Evropě. Připravuje se tedy nejen v Česku, ale také na Slovensku, v Polsku, Rakousku anebo na jihu Německa. Ačkoli není jisté, jak a kdy se bábovka na naše území dostala, zmínky o ní se poprvé objevují v 15. století. Co ale tento poněkud zvláštní výraz vlastně znamená? Vysvětlení existuje hned několik. Jedno tvrdí, že bábovku pečou rády staré ženy, druhé říká, že jim chutná a třetí naznačuje, že odkazuje na pečící formu, jež měla tvar tváře „báby“. Také se ale mohla při porodu předkládat porodním babám. Možná ale není pravdivé ani jedno z těchto tvrzení.

Kde bábovku ochutnat?

Jelikož je u nás bábovka dlouhodobě oblíbeným sladkým jídlem, na internetu naleznete velké množství receptů, které můžete vyzkoušet (viz níže). Lze si ale také zakoupit sypkou směs na bábovku v běžné distribuční síti anebo dokonce již hotové pečivo. Na druhou stranu se nic nevyrovná čerstvě upečenému moučníku. K tomu ovšem budete potřebovat vhodnou formu. Ačkoli má bábovka typická tvar s otvorem uvnitř, aktuálně si můžete pořídit mnoho různých forem, a to i dosti atypických a uměleckých tvarů.

Upečte si bábovku v různých variantách

Klasická třená bábovka obsahuje jako základ vejce, mléko a mouku, do kynuté bábovky se ještě přidává máslo a droždí. Obě varianty jsou většinou posypané moučkovým cukrem. Jenže milovníci sladkých jídel rádi experimentují. Jako vhodné ingredience mohou posloužit i dýně, čerstvé či kandované ovoce, kokos, ořechy, cuketa anebo perníkové koření. Dáváte-li přednost zdravé stravě, můžete vyzkoušet i tofu a na místo klasické bílé mouky použít mouku celozrnnou, přičemž pasé nemusí být ani zelenina jako např. mrkev.

Je bábovka zdravá, anebo nikoli?

Z předešlých řádků je patrné, že ze hlediska zdraví záleží na tom, jak si bábovku připravíte. Kupované varianty např. mohou obsahovat různé konzervanty, což není pravě ideální. Na druhou stranu celiaci si mohou pořídit bezlepkovou bábovku, ve které tvoří často základ kukuřičný škrob, rýžová mouka a bramborové vločky. V každém případě klasická bábovka, které obsahuje mléko, vejce, bílou mouku a různé druhy (bílého) cukru není právě nejzdravější, ačkoli to zase není žádné „peklo“. A jak už jsme uvedli, můžete vyzkoušet i některé pro zdraví vhodnější varianty.

Zajímavosti o bábovce

  • Bábovka je sice oblíbená především ve střední Evropě, ale můžete se s ní setkat i jinde. Po druhé světové válce se kupříkladu dokonce rozšířila i v Severní Americe.
  • Na evropském kontinentu existují i pokrmy, které jsou bábovce velmi podobné. Ve Francii je to např. Baba au rhum, tedy sladké pečivo, které se bábovce opravdu dosti podobá, v Itálii zase třeba Panettone.
  • Na našem území je bábovka oblíbená dlouhodobě. Jednalo se např. o běžně používané sladké pečivo k odpolední kávě za první republiky, a to především v měšťanských rodinách.
  • Bábovka nemusí být požitkem pouze pro čich a chuť, ale také pro zrak, a to nejen díky atypické formě (viz výše). Pokud např. použijete kakao, může se stát dvoubarevnou. Využitím potravinářských barviv lze navíc dosáhnout ještě zajímavějších výsledků.
  • Některá města a obce každoročně vyhlašují soutěž o nejlepší bábovku. Jedná se např. o Beroun, Litomyšl anebo Pardubice.

Sdílení příspěvku přes sociální sítě:


Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*