Každá žena usiluje o ploché bříško. Tyto potraviny vám k tomu pomůžou

Zdroj: Shutterstock

Pokud si přejete mít ploché bříško, jistě jste při hledání, jak na to, narazili na dvě věci – cvičení a jídlo. Pokud se snažíte docílit ztráty břišního tuku, určitě vás zajímá, co máte jíst, abyste docílili těch nejlepších výsledků.

Pro začátek je důležité si říci, že neexistuje žádné jídlo, které by samo o sobě zapříčinilo ploché břicho. Existuje ale řada potravin, které vám cestu za tímto cílem značně ulehčí.

Tyto potraviny jsou bohaté na živiny s vysokým obsahem antioxidantů a mikroživin, které jsou klíčem k posílení vašeho celkového zdraví.

Tuk na břichu může stát i za zdravotními problémy

Mnoho lidí, zejména žen, chce mít ploché bříško kvůli společenskému tlaku. Už málokdo si uvědomuje, že nadměrný tuk v oblasti žaludku může představovat i vysoké zdravotní riziko.

Podle nedávné studie může přebytečný tuk v žaludku u žen způsobovat o 10 až 20 procent vyšší riziko srdečního infarktu. Podkožní tuk obecně utlumuje práci vnitřních orgánů a může hrát významnou roli v celé řadě nemocí, jako třeba zvýšeného rizika kardiovaskulárních onemocnění, cukrovky druhého typu a rakoviny prsu.

I když nemáte dokonale ploché břicho, ale většinu času se zdravě stravujete, nemáte se čeho obávat. Pokud tomu tak není, nebo máte zájem o změnu životního stylu, který podpoří vaše fyzické i dušení zdraví, směle do toho.

Mějte přitom na paměti, že lidé se liší člověk od člověka, proto ani hubnutí nebude pro všechny stejné. Najděte si svou osobní cestu, která vám bude vyhovovat. Existují některé faktory, které nemůžete ovlivnit. Jedná se o genetiku, hormony a metabolismus, které mají podíl na ukládání tuků.

Ve svém jídelníčku je třeba se zaměřit na nutričně hutná jídla a jídla s vysokým obsahem bílkovin. Doporučovaná je zelená listová zelenina, která je nízkokalorická a zároveň obsahuje spoustu vitamínů a minerálů. Také udrží vaše střeva v pohybu. Zkuste třeba brokolici, zelené fazolky či špenát.

Pro začátek dne můžete zvolit ovesné vločky, které jsou skvělým zdrojem vlákniny, pomáhají stabilizovat hladinu energie a udrží vás sytější po delší dobu. Ovesnou kaši můžete ozvláštnit skořicí, která je skvělá na trávení a snižuje chuť na sladké.

Pokud byste si i přesto dali něco sladšího, skvělou volbou jsou bobule. Borůvky, maliny, brusinky a ostružiny mají nízký glykemický index, a naopak velmi vysoký obsah antioxidantů, takže jsou vhodnější než jiné druhy ovoce.

I když tuk je to, čeho se chcete zbavit, lidské tělo pro své správné fungování příjem tuků potřebuje. Volte ale ty zdravé, které jsou obsaženy v olivovém oleji, chia semínkách, lnu a avokádu. Plné zdravých tuků jsou vlašské ořechy, avšak jsou vysoce kalorické, takže pozor na velikost porce.

Pokud si chcete dopřát pečivo, volte radši celozrnné alternativy, které energii uvolňují pomaleji, a jsou proto vhodnější než klasické bílé pečivo.

Do svého jídelníčku zahrňte také dostatek bílkovin. Doporučují se vejce a ryby, které si můžete dopřát i několikrát za týden.

Pro zdravá střeva a trávicí systém je dobré konzumovat probiotika v podobě živých jogurtů či kefíru. Z bylinek je to třeba máta peprná, fenykl a zázvor.

Pokud si připadáte nateklí, vaše tělo nejspíše zadržuje tekutiny. Skvělým způsobem, jak s tímto bojovat, je přidat si ráno do horké vody plátek citronu.

Pitný režim je to, na co určitě nezapomínejte, ideální je pít pouze čistou vodu. Dostatečný přísun tekutin zajistí vyšší rychlost metabolismu a zvýšení výdeje energie až o 100 kalorií denně. Může pomoci při zácpě a snížit nadýmání břicha. Pokud vypijete vodu před jídlem, budete se cítit sytější a méně toho nakonec sníte.

Nic se nemá přehánět

Zdravý člověk by měl za den přijmout asi 2 000 kalorií. Zdravý deficit při hubnutí je o 500 kalorií denně méně. Určitě tento deficit nezvyšujte, neboť budete mít nedostatek energie, budete bojovat se soustředěním a riskovat podvýživu.

Ačkoli jsou uvedené potraviny prospěšnější pro celkové zdraví než jiné, abyste dosáhli plochého břicha, je třeba se kromě stravování zaměřit také na pravidelné cvičení, nejlépe v kombinaci silového a kardio tréninku.

Zdroje: marieclaire.co.uk, better.org.uk, healthline.com
Autor: Silvie Grulichová

Přidat na Seznam.cz