Natto: Jídlo se slizkou a nepříjemně lepivou konzistencí. Oblíbená snídaně Japonců, která popírá zákony stárnutí

Zdroj: Shutterstock

O japonské kuchyni se toho napsalo i napovídalo hodně. Japonci jsou zkrátka známí nejen tím, že si jídlo umí náležitě vychutnat, ale také tím, že jsou schopni sníst věci, nad kterými by se jeden pozastavil.

Podobně se to má i s pokrmem, který je nejen v Japonsku, ale i jinde ve světě známý jako natto. I když známý… ono se o něm sice jinde ve světě ví, ale nekonzumuje se v takové míře jako v Japonsku. Tam jde o oblíbenou snídani, která je mezi místními lidmi velmi populární.

Co je natto?

Natto je jídlo skládající se z fermentovaných sójových bobů. Má odpudivě slizkou a nepříjemně lepivou konzistenci.

„Je neuvěřitelně výživné,“ odhaluje healthline.com. Je dokonce spojováno s celou řadou zdravotních přínosů. Podle mnohých totiž prospívá kostem, imunitnímu systému i srdci.

Tento japonský pokrm má svoji tradici. Poznáte ho podle poněkud štiplavé vůně, jeho chuť je ale popisována příznivěji. Mnozí ji přirovnávají k jemné chuti ořechů.

Skrývá se v natto krása japonských žen?

Není žádným tajemstvím, že jsou japonské ženy už po staletí obdivovány pro svoji krásu. Často totiž mají naprosto bezchybnou pleť.

Mluví se o tom, že za pružnou, dokonalou pletí, která vzdoruje stárnutí, stojí právě pravidelná konzumace této slizké a nevábně zapáchající potraviny.

„Říká se, že natto existuje už od 10. století a je standardní součástí japonských snídaní,“ vysvětluje farmersalmanac.com.

Jak se vyrábí?

Výroba natto je poměrně náročná a také zdlouhavá. Sójové boby se nejdříve namáčí a následně se buď spaří nebo uvaří.

Poté přichází ta zajímavější část. K bobům se totiž přidá bakterie Bacillus subtilis, s ní se poté boby nechávají pomalu fermentovat.

Ve výsledku vzniká lepkavá, vláknitá směs, která sice nevábně voní (někteří říkají, že páchne jako smradlavé ponožky), ale má zdravotní výhody.

Čím může prospět zdraví?

Fermentované sójové boby jsou skvělým zdrojem vitamínu K2. Věděli jste, že obsahují nejvíce vitamínu K2 než kterákoli jiná potravina na světě?

Vitamín K2 je životně důležitý pro zdraví našeho srdce, kostí a celkovou pohodu. Stejně jako vitamíny A, D a E je vitamín K nezbytný a přirozeně se vyskytující vitamín rozpustný v tucích. Ale na rozdíl od těchto jiných vitamínů se v těle neukládá a musí být denně konzumován prostřednictvím potravin nebo doplňků.

Najdete v nich ale i další důležité složky, které naše tělo nutně potřebuje. Zmíníme se například o obsahu vitamínů, bílkovin, minerálů a také probiotik.

Zdroj: heatlhline.com, farmersalmanac.com
Autor: Karolína Nezbedová

Přidat na Seznam.cz