Jak si vypěstovat vlastní plodiny i bez zahrady. S těmito tipy to zvládnete levou zadní i vy

Zdroj: Shutterstock

Za poslední rok si mnozí z nás našli čas věnovat se novým koníčkům a investovat do svého zdraví a vnitřního klidu. A co by pro nás mohlo být lepší než jíst čerstvé ovoce a zeleninu, kterou si sami vypěstujeme?

Mnozí z nás sní o tom, že budou moci pěstovat a sklízet vlastní úrodu. To se však může stát trochu náročnější, pokud o zahradničení moc nevíme a bojíme se, že něco pokazíme. Nemluvě o tom, že většina z nás žije v bytech s malým nebo žádným venkovním prostorem.

Nemáte zahradu? Není problém

Pokud nemáte zahradu, nezoufejte. I bez ní si v pohodě vypěstujete nejrůznější zeleninu a budete mít takovou radost, jakou jste neměli nikdy předtím. Zahradnice Linda McCartney se podělila o tipy, jak na pěstování i bez zahrady.

Společně s kolegou Diarmuidem Gavinem vytvořili projekt, který chce naučit všechny lidi pěstovat zeleninu bez strachu, že se něco nevydaří. Zároveň také chtějí, aby lidé uskutečnili své sny a nebáli se nových výzev.

„Zažeňme mýtus, že je pěstování potravin obtížné. Je to totiž naprosto jednoduché,“ říká Diarmuid. Pěstování vlastní zeleniny vám poskytne nejen čerstvé a zdravé produkty na dosah ruky, ale také vám může zlepšit život a vy se budete cítit šťastnější.

Zvládnete to levou zadní

Pěstování vlastní úrody ve městech je na vzestupu a divili byste se, co všechno si můžete vypěstovat v květináčích u vás doma. Žebřík u zdi je skvělý způsob, jak využít výšku pokoje, pokud v něm nemáte dostatek místa na zemi.

Než začnete s výsadbou, je důležité pochopit, jak každá rostlina roste. Některé zabírají velmi málo místa, jiné pak potřebují hlubší nádoby, aby svým kořenům poskytly více prostoru pro růst. Na parapetu je nejlepší pěstovat saláty, řeřichu nebo ředkev.

Na balkonu se pak bude dařit hrášku, fazolím a rajčatům. Tyto rostliny milují růst do výšky a plazení, proto je umístěte ke zdi nebo jim dejte plot, po kterém mohou šplhat. Pokud máte více místa a větší nádoby, můžete v nich zkusit pěstovat brambory, mrkve, červenou řepu nebo cibuli.

Jakmile si vyberete, co chcete pěstovat, dbejte na řádnou péči o vaše nové miláčky, zalévejte je a pravidelně odstraňuje plevel. Každá zelenina potřebuje trochu jiný přístup, proto si o konkrétních rostlinách něco přečtěte, než je začnete pěstovat.

Autor: Pavel Světlý

Přidat na Seznam.cz