Nesnášíte zeleninu? Přidejte ji do těchto dezertů a čeká vás skvělý chuťový zážitek

Zdroj: Shutterstock

Dezerty má rád skoro každý. Sladký štrůdl, koláč, zmrzlinový pohár a další sladké dobroty jsou velice oblíbené především u dětí. Dospělí si ale na dezertech také rádi smlsnou, především pak v létě. Nic totiž nechutná lépe než smetanový dort s ovocem z vlastní zahrádky.

Napadlo vás někdy vyměnit ovoce v dezertech za zeleninu? Ačkoliv to může znít zvláštně, zelenina v dezertech je zcela běžná. A také výborně chutná! Poradíme vám, jaké dobroty můžete připravit pro návštěvu, děti či partnera.

Skvěle vypadá, výborně chutná

Hledáte způsob, jak jíst více zeleniny? Všichni víme, že bychom měli každý den jíst několik porcí zeleniny. Pro některé lidi to ale může být velká výzva. Co kdybychom vám řekli, že řešením by mohlo být jezení dezertů? Ano, čtete správně.

Jakmile se dozvíte, jak používat zeleninu k přípravě sladkých dezertů, nebudete se cítit provinile, když si před hlavním chodem dopřejete dezert.

Mrkve jsou velice oblíbenou zeleninou. Jsou bohaté na vitamín A a beta-karoten. Konzumace mrkve může pomoci snížit rakovinu a kardiovaskulární rizika, pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a zlepšuje imunitu. Proč si tedy nedopřát mrkvový dort? Čím více mrkve, tím lépe. Pro dekoraci pak můžete dort ozdobit krémovou kešu polevou.

Řepa je velmi zdravá, obsahuje vitamín C, kyselinu listovou a draslík. Zajímavá barva dodá dezertům skvělý vzhled a chuť řepy je velice sladká. Pro letní osvěžení vyzkoušejte domácí zmrzlinu z červené řepy, pro večery na terase pak čokoládové košíčky z červené řepy ozdobené vanilkou, mátou či kokosem.

Zdravé dezerty pro každou příležitost

Fazole nejsou kouzelné pouze v pohádkách. Fazole a luštěniny jsou levné, snadno se vaří a jsou zdravé. Tyto potraviny lze zpracovat na hustou pastu, která dodá dezertům nejen chuť a vláčnost, ale pastou můžete také nahradit mouku a vejce. Zkuste dětem připravit sušenky z čočky nebo bílých fazolí. Uvidíte, zmizí za pár minut!

Další zdravou potravinou je rebarbora. Ačkoliv si lidé myslí, že je to ovoce, není tomu tak. Zkuste si upéct rebarborový koláč, který osladíte hnědým cukrem. Skvělé je pak k rebarboře přidat jahody, dezert chutná hned o něco lépe!

A pokud máte zahradu plnou dýní, i z nich si můžete udělat zdravé dezerty. Dýňový koláč chutná výtečně a návštěva bude překvapena.

Zdroj: One Green Planet
Autor: Pavel Světlý

Přidat na Seznam.cz