Zázvor: Nedocenitelný pomocník při nachlazení, dokáže i potrápit. Oloupejte jej bez ztráty nervů

Zdroj: Shutterstock

Zázvor je oblíbená přísada do čaje, především pak teď v zimě, kdy se zuby nehty snažíme bránit všem možným bacilům. V těhotenství ulevuje navíc ženám od nevolností.

Využití zázvoru je všestranné. Věděli jste, že zázvor právem patří mezi nejzdravější koření na světě? Je totiž příbuzný s kurkumou i kardamomem.

Zdravotní benefity vás ohromí

Zázvor se může pyšnit nejen výraznou vůní a lehce štiplavou chutí, ale také celou řadou zdravotních benefitů. A těmi vás zaručeně překvapí.

Nejenže ulevuje od nevolností a dokáže zmírnit zvracení, umí také pomoci při redukci hmotnosti, je nápomocný při osteoartróze a nelze mu upřít ani silné antidiabetické účinky.

„Jedním z tradičních použití zázvoru je úleva od bolesti, včetně menstruačních bolestí,“ zmiňuje healthline.com. Mimo jiné snižuje hladinu cholesterolu.

Jak oloupat zázvor?

Pokud jste někdy drželi v ruce čerstvý kořen zázvoru a snažili se jej oloupat, možná vás potrápila představa, že jakmile s loupáním skončíte, moc vám toho z kořene nezbyde.

Přitom existuje poměrně snadný způsob, jak zázvor oloupat efektivně a tak, aby vám z něho zůstalo co možná nejvíce.

Homecookbasics.com radí vzít na loupání zázvoru obyčejnou lžičku. Jestli si vezmete čajovou nebo polévkovou, to už necháme na vás.

Pak jen stačí lžičku otočit a její hranou oloupat slupku zázvoru. Konkrétně z něho tu slupku seškrabete. Lžička vezme skutečně jen tenkou vrstvu slupky.

S nožem, nebo škrabkou?

Trpělivější z vás mohou vzít na loupání zázvoru menší kuchyňský nůž. Chce to ale hodně opatrnosti, protože s nožem snadno vezmete mnohem více než jen slupku.

Někdo používá na loupání zázvoru škrabku. Tu ale nelze doporučit, protože jednak má zázvor hodně atypický tvar, kam se s pomocí škrabky dostanete jen stěží, ale škrabka seškrábne kromě slupky i poměrně dost samotného kořene zázvoru.

I web simplyrecipes.com radí loupat zázvor hranou lžičky, navíc dává praktické tipy, jak můžete zázvor nakrájet nebo nastrouhat.

Někdo dává přednost proužkům, jiný zázvor strouhá, další jej krájí na velmi malé kostičky. Dejte si pozor, zázvor je totiž vláknitý. „Nakrájejte oloupanou oblast kořene zázvoru napříč,“ doporučuje proto web simplyrecipes.com.

Zdroj: healthline.com, Homecookbasics.com, simplyrecipes.com
Autor: Karolína Nezbedová

Přidat na Seznam.cz