Jak dlouho můžete nechat v mrazáku maso? Naučte se správně skladovat jednotlivé druhy

Zdroj: Shutterstock

Asi každý z nás schovává v mrazáku kus zmraženého masa. A je úplně jedno, jestli dáváte přednost drůbeži a máte v mrazáku pět kilo kuřecích prsou, nebo jestli vaše zásoby čítají několik kilo vepřového.

Bez mrazáku bychom se neobešli, co si budeme povídat. Díky němu můžeme mít po ruce zásoby mražených potravin, ať už jde právě o maso, zeleninu, nebo cokoli jiného. Je to zkrátka užitečný pomocník v domácnosti, kterého využíváme asi úplně všichni.

Díky zmrazení prodloužíte životnost

Čerstvé maso dlouho čerstvé nevydrží. Můžeme ho mít pár dní v lednici, ale všichni víme, že to nebude na týdny. V mrazáku vydrží mnohem déle, díky němu lze snadno prodloužit jeho životnost.

Jste si ale jistí, že víte, jak dlouho může být maso v mrazáku? Většina lidí si myslí, že na tom nezáleží. Jakmile je totiž podle nich maso zamražené, je jeho trvanlivost neomezená. Je tomu ale skutečně tak?

Postupem času se kvalita masa zhoršuje

„Zmražené maso je bezpečné jíst po neomezenou dobu, ale je důležité pamatovat si rozdíl mezi bezpečným k jídlu a dobrým k jídlu,“ upozorňuje deník goodhousekeeping.com.

„Po nějaké době se kvalita masa zhorší, například kvůli spálení mrazem. Proto možná budete chtít vědět, jak dlouho můžete různé druhy masa uchovávat v mrazničce, než se zhorší jeho kvalita.“

Zmrazení potravin je fajn, ale…

Mražení potravin je super věc. Máme díky tomuto procesu zásoby surovin vždycky po ruce. Stačí je vytáhnout a nechat rozmrazit.

„Zmrazení uchovává potravin po dlouhou dobu, protože zabraňuje růstu patogenů, které mohou jídlo zkazit. Zmrazené potraviny lze díky tomu skladovat po dlouhou dobu v mrazničce, a přitom zůstanou použitelné. Nemohou tam ovšem zůstat navždy. Je důležité si uvědomit, že ani mražené potraviny, včetně masa, nevydrží zmrazené věčně a i v tomto stavu pomalu klesá jejich trvanlivost a kvalita,“ píše web zdravestravovani.cz.

Záleží na druhu masa

Co se týká doby, po kterou je možné maso v mrazáku uchovávat po bezpečně dlouhou dobu, záleží na tom, o jaké maso jde.

Tučné maso a uzeniny můžete skladovat měsíc až dva. Drůbeží maso, jako třeba kuřecí nebo krůtí, je možné mít v mrazáku až jeden rok. Pokud jde o mleté maso, skladujte ho maximálně čtyři měsíce. Telecí a jehněčí vydrží v mrazáku až dvanáct měsíců, stejně jako vepřové.

Zdroj: goodhousekeeping.com, zdravestravovani.cz
Autor: Karolína Nezbedová

Přidat na Seznam.cz