Zánět: Naše tělo se začne okamžitě bránit. Tyto potraviny mohou proces léčení urychlit

Zdroj: Shutterstock

Zánět v těle nikdy nepředstavuje nic dobrého. Jakmile náš imunitní systém zpozoruje cokoli, co je tělu cizí, zpravidla spustí proces známý jako zánět. Vyvolat ho přitom může vícero faktorů.

Zánět lze rozdělit na akutní a chronický. Oba dva jsou špatné a tělu škodí. Bez ohledu na to, kterým zánětem trpíte, se jej určitě chcete zbavit. Pomoci vám k tomu mohou i některé potraviny. Jaké?

Bobule

Pamatujete na doby, kdy jste vzali do ruky plechový rendlík a společně s kamarády nebo sourozenci jste se na půl odpoledne ztratili v lese, kde jste vesele sbírali borůvky, ostružiny a maliny?

Domů jste se vrátili se zbarvenými prsty, ústy a doslova přecpaní k prasknutí. Tehdy jste asi netušili, jak vám konzumace bobulí prospívá.

Právě bobule, jako jsou již zmíněné borůvky, ostružiny, maliny nebo jahody, jsou nadupané důležitými antioxidanty. Ty mají protizánětlivé vlastnosti.

Brokolice

Někdo ji miluje, někdo ji nesnáší. Brokolice se řadí mezi brukvovitou zeleninu, společně s růžičkovou kapustou nebo třeba květákem.

„Brokolice je bohatá na sulforafan,“ píše healthline.com. Jde o antioxidant, který zmírňuje zánět tím, že snižuje hladinu molekul způsobujících zánět v těle.

Avokádo

I avokádo dělí lidi na dvě poloviny – na ty, kteří ho nesnáší a na ty, kteří by se po něm mohli doslova utlouct, protože ho milují.

Avokádo je plné draslíku, hořčíku, vlákniny a mononenasycených tuků prospěšných pro srdce. Mimo jiné obsahuje také karotenoidy a tokoferoly, které jsou spojovány se sníženým rizikem rakoviny.

Zelený čaj

Pravděpodobně jste slyšeli, že zelený čaj je jedním z nejzdravějších čajů, které existují a které si můžete běžně dopřávat.

Pití zeleného čaje je spojeno se sníženým rizikem srdečních chorob, rakoviny, Alzheimerovy choroby či obezity. Mnohé z jeho výhod jsou způsobeny jeho antioxidačními a protizánětlivými vlastnostmi.

Tučné ryby

Na seznam protizánětlivých potravin patří podle health.harvard.edu i tučné ryby. Sem můžeme zařadit například lososa, sardinky nebo makrelu.

Tučné ryby jsou skvělým zdrojem bílkovin a omega-3 mastných kyselin. V rybách obsažené kyseliny pomáhají snižovat zánět, který může jinak vést k metabolickému syndromu, srdečním onemocněním, cukrovce a onemocnění ledvin.

Houby

Houby mají velmi nízký obsah kalorií a jsou bohaté na selen, měď a všechny vitaminy B. Právem patří do zdravého jídelníčku a neměli bychom se jejich konzumaci vyhýbat.

Měli byste vědět, že houby obsahují také fenoly a další antioxidanty, které poskytují protizánětlivou ochranu.

Zdroj: healthline.com, health.harvard.edu
Autor: Karolína Nezbedová

Přidat na Seznam.cz
  • 7
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •