Podivná jídla, která si oblíbili ve starověkém Římě: Nadívaný plch nebo plameňák jako symbol bohatství
Světové pokrmy

Podivná jídla, která si oblíbili ve starověkém Římě: Nadívaný plch nebo plameňák jako symbol bohatství

I v oblastí jídla se střídají módní trendy, které přicházejí a odcházejí. To, co je dnes považováno za vrchol gastronomie, nemuselo být populární před několika lety. Dnes třeba není v módě majonézový dort, který patřil […]

Sýr mniší hlava: Typické servírování mnohé zarazí. O jeho původu se dodnes vedou spekulace i po 800 letech
Mléčné výrobky

Sýr mniší hlava: Typické servírování mnohé zarazí. O jeho původu se dodnes vedou spekulace i po 800 letech

O původu názvu jednoho z mnoha švýcarských sýrů se dodnes vedou spekulace. Tête de Moine je polotvrdý velice aromatický sýr, který se ze Švýcarska vyváží do celého světa, ale ten nejlepší se dá ochutnat samozřejmě […]

Escamoles
Světové pokrmy

Escamoles: Pochutnávali si na něm i Aztékové. Ne nadarmo se mu říká kaviár z pouště

Na první pohled připomíná salát z piniových oříšků. Pokud ho budete mít naservírovaný před sebou, možná se vám začnou sbíhat sliny. Vypadá totiž opravdu lákavě a chutně. Jen nesmíte vědět, co je vlastně zač. V […]

Den mrtvých v Mexiku: Duchové se mohou na 24 hodin připojit ke svým rodinám. Na oltáře jsou pokládány hromady jídla
Zajímavosti

Den mrtvých v Mexiku: Duchové se mohou na 24 hodin připojit ke svým rodinám. Na oltáře jsou pokládány hromady jídla

Viděli jste animovaný film Coco? Úžasně pojednává o typickém mexickém svátku. V Mexiku se totiž slaví Den mrtvých úplně jinak, než třeba u nás. My máme Dušičky, během kterých si vzpomeneme na ty, kteří tu […]

Cibule napříč historií: Uctívali ji staří Egypťané, oceňovali ji řečtí atleti a v Evropě ji používali jako platidlo
Zajímavosti

Cibule napříč historií: Uctívali ji staří Egypťané, oceňovali ji řečtí atleti a v Evropě ji používali jako platidlo

Zatím nikdo nepřinesl důkaz o tom, kde a kdy byla cibule poprvé kultivovaná, některé písemné památky naznačují, že v Asii se pěstovala cibule už před více než 5 tisíci lety, kdy byla zřejmě obyčejným jídlem. […]

Ramen: Japonský pokrm s čínským původem. Tato nudlová polévka obletěla svět
Světové pokrmy

Ramen: Japonský pokrm s čínským původem. Tato nudlová polévka obletěla svět

Ramen si v průběhu let získal nemalou popularitu v západním světě. Na první pohled je to obyčejná nudlová polévka. Skrývá ale mnoho zajímavých chutí a netradiční je také její původ. Nudlová polévka, která byla původně […]

Jedení rukama je základem indické kultury: Tradice pochází z ájurvédského učení, kdy každý prst na ruce má svůj význam
Zajímavosti

Jedení rukama je základem indické kultury: Tradice pochází z ájurvédského učení, kdy každý prst na ruce má svůj význam

I u nás je běžné, že se do některých jídel s chutí pustíme spíše holýma rukama než příborem. Co třeba pečené kuře, které je přece daleko pohodlnější vzít do ruky, než ho pižlat vidličkou a […]

Rychlé občerstvení existovalo již ve starověku: Hamburgery z Říma, kulinářské speciality z Pompejí a další delikatesy
Zajímavosti

Rychlé občerstvení existovalo již ve starověku: Hamburgery z Říma, kulinářské speciality z Pompejí a další delikatesy

Rychlé občerstvení neboli fast food je pro nás v dnešní době naprosto všední pojem. Snad v každém větším městě se nachází minimálně jeden řetězec nabízející rychlé občerstvení, na kterém se dá dokonce vypěstovat závislost. Rychlé […]

Raw stravování: Pro někoho životní styl, pro jiného restriktivní dieta. Přistupujte k němu s určitým respektem
Hubnutí

Raw stravování: Pro někoho životní styl, pro jiného restriktivní dieta. Přistupujte k němu s určitým respektem

Určitě už jste někdy slyšeli o raw neboli syrové stravě. Podobě jako kterýkoli jiný stravovací směr si i raw strava nachází své příznivce, zrovna tak i ty, kteří jí nemohou přijít na jméno. Najdou se […]

Smrž obecný jako drahá komodita: Sběrem této chutné jarní houby si můžete i slušně vydělat
Bylinky a rostlinky

Smrž obecný jako drahá komodita: Sběrem této chutné jarní houby si můžete i slušně vydělat

Smržové houby jsou drahou komoditou, jelikož rostou pouze ve volné přírodě. Každé jaro se proto do divočiny vydávají sběrači, aby sklidili tyto houby a prodali je na farmářských trzích či přímo do luxusních restaurací. Smržové […]