Raw stravování: Pro někoho životní styl, pro jiného restriktivní dieta. Přistupujte k němu s určitým respektem

Zdroj: Shutterstock

Určitě už jste někdy slyšeli o raw neboli syrové stravě. Podobě jako kterýkoli jiný stravovací směr si i raw strava nachází své příznivce, zrovna tak i ty, kteří jí nemohou přijít na jméno. Najdou se mezi námi tací, kteří nevědí, co to ta syrová strava vlastně je.

Představí si pod tím například konzumaci syrového masa a hned je to odradí. Když přeci syrová strava, tak všechno pěkně zasyrova, nebo snad ne? Tak to vezměme pěkně do začátku…

Co je raw stravování?

„Syrová strava zahrnuje tepelně neupravené, nezpracované potraviny,“ vysvětluje health.clevelandclinic.org. Cílem je jíst potraviny v jejich přirozeném stavu, bez jakéhokoli zpracování nebo zahřívání, které by mohlo změnit jejich strukturu.

Existuje mnoho variant syrové stravy, z nichž některé vylučují potraviny, které byly zpracované, geneticky modifikované nebo neekologické.

Hlavní typy syrové stravy

Někteří lidé dodržují přísnou syrovou stravu, při každém jídle nejedí nic jiného než syrovou stravu. Jiní se zaměřují na syrové potraviny jako většinu své stravy, ale zahrnují také některé vařené nebo zpracované potraviny.

Syrovou stravu tak můžeme rozdělit do tří základních skupin: raw veganská strava, raw vegetariánská strava a raw všežravá strava.

Nejběžnějším typem je raw veganská strava, při které se omezujete jen na syrové a veganské potraviny. Syrová vegetariánská strava vylučuje maso, ryby a drůbež, ale povoluje vejce a mléčné výrobky. Poslední typ neboli raw všežravá strava zahrnuje všechny druhy rostlinných a živočišných potravin, včetně masa, ale musí být syrové a nezpracované.

Přináší nějaké výhody?

Výhody syrové stravy jsou spojeny s typem potravin, které doporučuje. Těchto výhod lze dosáhnout začleněním těchto potravin do vyvážené stravy, která zahrnuje všechny skupiny potravin.

Verywellfit.com varuje: „Syrová strava má své výhody, ale nemusí stát za zdravotní rizika.“ Podle mnohých jde o restriktivní dietu, která se obecně nedoporučuje.

Mezi výhody raw stravování lze zařadit příjem vysokého množství vlákniny, která je pro naše tělo důležitá. Raw strava také obsahuje malé množství sodíku, proto může snížit riziko hypertenze. Má také nízký obsah přidaného cukru.

A co nevýhody?

Většina potravin konzumovaných v syrové stravě je ovoce a zelenina. Tyto potraviny bývají nízkokalorické. Proto může být obtížné splnit své nutriční cíle.

Nákup pouze celých potravin může být nákladný. Některé raw food diety se vyhýbají nebio potravinám, což může také zvýšit náklady.

Stoupenci převážně syrové veganské stravy mohou mít potíže s konzumací dostatečného množství vitaminů, včetně vitaminu B12, zinku, železa, vitaminu D nebo vápníku.

Zdroj: health.clevelandclinic.org, Verywellfit.com
Autor: Karolína Nezbedová

Přidat na Seznam.cz