Vřídelní polévka: Podávala se jako lék na bolest žaludku i na kocovinu. Zkuste si ji připravit

Zdroj: Shutterstock

Takzvaná vřídelní polévka se v lázeňském městě Karlovy Vary vařívala už v polovině 16. století. I dnes jde o sytý pokrm, který kromě vynikající chuti má také prokazatelně pozitivní vliv na některé zdravotní problémy. I proto byste si ji měli doma vyzkoušet uvařit i vy.

Léčili se s ní pacienti, kteří měli kožní problémy nebo bolesti žaludku. Pomáhala také na kocovinu, píše server Kopra.

Český rozhlas Region doplňuje, že podle toho, jaké ingredience se do ní přidaly, fungovala buď jako projímadlo, nebo naopak lék na průjem.

Jako první ji pro svého pána hraběte Rudolfa Chotka údajně připravil kuchař a cukrář Jan Jiří Pupp.

Dnes se polévka podává při zvláštních příležitostech, například na Nový rok. Uvařit si ji ale doma můžete i vy, ať už pro její chuť, nebo zdravotní účinky.

Jednoduchá polévka

Na přípravu vřídelní polévky budete potřebovat 150 gramů másla, 80 gramů hladké mouky, 2 litry minerální vody, 100 mililitrů smetany, muškátový květ, sůl, 80 gramů žampionů, pažitku, toustový chléb a vajíčka uvařená natvrdo.

Z másla a hladké mouky nejprve připravte jíšku. Tu zalijte vodou a vše důkladně promíchejte. Směs povařte, a nakonec zjemněte smetanou. Přidejte podle chuti sůl a muškátový oříšek.

S houbami a vejci

Základ polévky je velmi snadný, je ale také důležité to, jak se podává. Dříve se podle serveru Můj rozhlas jedla spíše k snídani. Podával se k ní tak jen malý kousek opečeného chleba.

Pokud si ji ale chcete vychutnat k obědu, přidejte do ní na másle osmažené žampiony, natvrdo uvařená vajíčka, chlebové krutony, nebo třeba lístky špenátu.

Polévka se sice v karlovarských lázních podává jen ku zvláštním příležitostem, doma si ji ale můžete připravit prakticky kdykoli. A upravit si ji na talíři můžete podle toho, co vám chutná.

Zdroj: Kopra, Český rozhlas Region, Česká televize, Můj rozhlas

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz