Vaříte a došlo vám mléko? Nezoufejte, těmito surovinami jej můžete snadno nahradit

Zdroj: Shutterstock

Mléko je v kuchyni často používanou surovinou. Je to obvyklá přísada do moučníků, zpravidla po něm sáhneme i tehdy, vaříme-li třeba nějakou krémovou omáčku či polévku. Většina z nás má doma minimálně jednu krabici mléka – ať už na vaření, pečení nebo k přímé spotřebě.

Co když ale mléko nemáte po ruce? Když to zjistíte ještě před tím, než se pustíte do přípravy nějaké dobroty, máte možnost odskočit si do obchodu (nebo poprosit ochotné sousedy). Jak to ale vymyslet v případě, kdy už budete třeba v polovině receptu?

Čím můžete mléko nahradit?

Mléko se v pokrmech používá hned z několika důvodů. Jedním z nich je schopnost mléka dodat receptu potřebnou vlhkost.

Další úlohou mléka je spojit suché přísady dohromady. Díky tuku, který mléko obsahuje (v závislosti na druhu mléka, které použijete) dodává výslednému jídlu na chuti.

Když ale mléko nemáte, nemusíte přestat s vařením či pečením. Lze ho totiž nahradit hned několika dalšími surovinami, které má většina lidí obvykle doma po ruce.

Zakysaná smetana

Zakysaná smetana dokáže vašemu pokrmu dodat nejen vlhkost, ale i velmi příjemnou texturu. V pokrmech s ní můžete mléko hravě nahradit, většinou v poměru 1:1.

Rostlinná mléka

Úplně samostatnou kapitolu tvoří rostlinná mléka. Existuje jich několik druhů a vesměs skoro všechny jsou vhodné jako perfektní náhražka klasického mléka.

„Použít můžete ovesné, rýžové, mandlové nebo třeba sójové mléko,“ radí web tasteofhome.com. Jen je třeba si pamatovat, že každé rostlinné mléko se jakožto náhražka může chovat trochu jinak, proto si dávejte pozor na množství, které se rozhodnete v daném receptu použít.

Jogurt

Do některých pokrmů je možné přidat místo mléka jogurt. Jogurt je skvělou volbou jako náhražka mléka, zejména kvůli své schopnosti dodávat vlhkost a zlepšovat texturu.

Většinou se používá v poměru 1:1, ale je nutno dodat, že každý jogurt může být trochu jiný – například řecký jogurt je mnohem hustší a má vyšší obsah tuku.

Máslo a voda

Do receptů, které vyžadují třeba jen pár lžic mléka, lze přidat jako náhražku obyčejnou vodu. „Aby byl zachován obsah tuku, smíchejte s vodou trochu másla,“ radí craftsy.com.

Sušené mléko

V neposlední řadě lze jako náhražku za klasické mléko použít mléko sušené. Počítejte ale s nutností zajistit v receptu potřebnou vlhkost – například přidáním vody.

Zdroj: tasteofhome.com, craftsy.com
Autor: Karolína Nezbedová

Přidat na Seznam.cz