Vánočka: tradiční symbol Vánoc, který si lze připravit zdravěji

Vánočka (zdroj: Samphotostock.cz)

Vánočka patří k neodmyslitelným symbolům Vánoc. Toto tradiční pečivo si dnes lze připravit zdravěji, použijete-li správné ingredience.

Původ vánočky

Vánočka je tradičním vánočním pečivem, které se připravuje už od 16. století. Tehdy ji ovšem ještě pekli mistři cechu pekařského a dávala se jako dar radním a šlechtě. K většímu rozšíření došlo až v 18. století a od té doby se jedná o tradiční sladké pečivo i v domácnostech. Oblíbené je přitom nejen v českých zemích, ale podobná sváteční dobrota se připravuje i v Rakousku a Německu.

Vánočka a symbolika

Vánočka se nestala symbolem Vánoc jen tak pro nic za nic. Svým tvarem totiž připomíná Ježíška v povijanu. Na křesťanské svátky narození Ježíše Krista tak na stolech nemohla chybět. Existovala ovšem i lidová víra, že křížové pletení slouží jako ochrana před zlem. V současné době sice již tato symbolika vymizela, nicméně se stále jedná o vynikající pokrm, jenž je oblíbený díky své chuti.

Jednotlivé ingredience

Vánočku tvoří mouka, droždí, mléko a žloutky. Dochucuje se cukrem, trochou soli nebo citrónovou kůrou. Tradičními surovinami jsou rovněž rozinky, vanilka, stejně jako ořechy. Využít přitom lze nejrůznější druhy, tedy např. mandle, lískové ořechy, vlašská jádra, kešu nebo para ořechy. V některých recepturách se objevuje také kokos, případně rum, pak ale samozřejmě není vhodná pro děti.

Vánočka z hlediska zdraví

Vánočka je sladké pečivo, takže je zjevné, že se nejedná o právě nejzdravější jídlo. Můžete si ji ovšem připravit zdravěji. Použít je možné špaldovou mouku, třtinový cukr a mořskou sůl. Pořídit si lze rovněž kvalitní máslo a na místo mléka můžete použít rostlinné alternativy (pohankové, rýžové nebo sójové mléko). Rozdíl v chuti nebude takřka žádný, ale půjde o zdravější pokrm.

Zajímavosti o vánočce

  • Za předchůdkyni vánočky je možné považovat tzv. caltu, což je staročeské moučné pečivo, jež se podobá nepletenému bochníku a vyrábělo se už ve 14. století.
  • V sousedních německy mluvících zemích se na Vánoce připravuje štóla, což je podobné sladké pečivo, které se však chuťově trošku liší.
  • Vánočka byla dříve často součástí vánoční nadílky. V době socialismu se nicméně stala běžným pečivem, jež se prodávalo takřka po celý rok.
  • Tento trend trvá dodnes, takže si vánočku můžete v obchodech pořídit celoročně. Tradiční domácí pečivo na Vánoce ale nahradit nemůže.
  • Vánočku lze konzumovat s různými pochutinami, a to např. s marmeládou, medem či máslem a skvěle se hodí k mléku, kakau nebo kávě.
Přidat na Seznam.cz
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*