V hlavní roli asijské nudle: Poznejte jednotlivé druhy a jaké jsou mezi nimi rozdíly

testoviny
Zdroj: Shutterstock

Těstoviny jsou v našich myslích spojovány hlavně s italskou kuchyní. Italové jich mají celou řadu druhů, ale asijské nudle jsou ještě daleko pestřejší. Asijské nudle se liší složením, konzistencí i vzhledem. Ty nejznámější varianty jsou u nás běžně dostupné a většinou je mají i v běžných supermarketech.

Rýžové nudle

Svou formou připomínají široké nudle, ale jsou mnohem světlejší. Je to proto, že jsou z rýžové mouky. Rýžové nudle ocení všichni, kdo mají v oblibě bezlepkovou dietu, nebo se alespoň snaží lepek ve stravě omezit. Tyto nudle jsou oblíbené ve vietnamské kuchyni do různých typů polévek. Jsou ideální například i pro thajské jídlo Pad Thai, kdy se podávají s rybí omáčkou, vejci a arašídy. Právě tyto nudle kralují v přípravě jídel na pánvi wok, třeba se spoustou zeleniny nebo s kuřecím masem.

Skleněné nudle

Při manipulaci se skleněnými nudlemi je třeba postupovat velmi opatrně. V suchém stavu jsou nudle velmi křehké a lámou se. Možná ani nevíte, že se tyto nudle dělají ze škrobu z fazolí mungo a z vody. Oblíbené jsou hlavně proto, že mají neutrální chuť a přijímají chuť z omáček, z dipů v salátu a také z polévek.

Skleněné nudle se hodí i jako náplň do jarních závitků a do asijských knedlíčků. Oblíbené jsou i fritované, protože se dobře aranžují na talíři a aranžování jídla je dnes stejně důležité jako chuť.

V hlavní roli asijské nudle: Poznejte jednotlivé druhy a jaké jsou mezi nimi rozdíly
asijské nudle. zdroj: Shutterstock

Ramen nudle

Nudle jsou nápadně žluté, dlouhé a lehce vlnité. Tyto nudle jsou velmi oblíbené v Japonsku a kuchaři v bistrech a v restauracích si své oblíbené nudle připravují každý den čerstvé. Právě v Japonsku jsou ramen nudle z těsta, ve kterém jsou kromě pšeničné mouky, vody a soli i vejce.

Naopak v Německu se pokrmy z ramen nudlí připravují ze sušených bezvaječných nudlí. Tyto oblíbené nudle se používají velmi často do polévek, uvařené jsou asi za pět minut. Velice dobře se hodí osmažené k masu a k rybě.

Mie nudle

Mie nudle mají svůj původ v Číně a u nás je najdete v instantní podobě. Vzhledem připomínají špagety a většinou jsou ve slisovaných blocích. Jsou z pšeničné mouky, vody, vajec a soli. Nejčastěji je najdete v instantních polévkách, ale dobré jsou i na pánvi wok. Mají hrubý povrch a dobře nasávají tekutiny. Je to ten druh jídla, který přijde vhod, když je lednice prázdná.

Udon nudle

Udon nudle jsou velmi snadno rozpoznatelné, protože jsou širší. Mají 2 až 4 mm – vypadají trochu jako špagety, ale silnější, světlejší a pružnější než jejich italská varianta. Udon nudle se připravují z pšeničné mouky, soli a vody.

Díky tomu, že jsou na skus tvrdší, jsou moc dobré samotné s výrazným dipem. Chutnají dobře i se zeleninou, kuřetem nebo s tofu v pánvi wok. Většinou jsou k dostání předvařené a vakuově zabalené, a proto se musí vařit jen asi tři minuty.

Zdroj: autorský článek

Autor: Lída Kropáčková

Přidat na Seznam.cz