Umíte správně osmažit cibulku? Jde to hned na několik způsobů

Zdroj: Shutterstock

Cibule představuje nepostradatelnou součást celé řady chutných receptů. Doma ji musíme mít po ruce prakticky neustále, protože v některých pokrmech se bez ní jednoduše neobejdeme. Často využívanou úpravou cibule je smažení.

Víte, jak správně osmažit cibulku? Kdekdo by řekl, že na tom přece vůbec nic není. Málokdo ale ví, že cibulku lze osmažit několika způsoby. Znáte je?

Jak dosáhnout dokonale křupavé cibulky?

Jsou jídla, která chceme doladit krásně křupavou cibulkou. Například takovou klasiku, jakou je čočka na kyselo. Tu si s křupavou cibulkou na povrchu vychutnáme nejlépe.

Jak ale na dokonale křupavou cibulku? Web labuznik.cz odhalil fígl, se kterým dosáhnete krásně křupavé cibule. „Cibuli nakrájíme, jak potřebujeme. Dáme do kastrůlku a zalijeme olejem. A necháme stát delší dobu, ideálně třeba pár hodin,“ radí zmíněný web. Poté ji osmažíme na pánvi.

A proč je špatně vhodit nakrájenou cibuli na pánev s olejem? V takovém případě se totiž cibule obalí olejem jen na svém povrchu, a smažení pak probíhá nerovnoměrně.

Cibule osmažená dosklovata

„Dosklovata osmažená cibule se nejčastěji používá jako základ pro přípravu dalších pokrmů,“ vysvětluje web prozeny.cz. Cibulku dosklovata připravíte tak, že na pánvi necháte rozpustit olej s máslem, přisypete do směsi na kostičky nakrájenou cibulku a pět minut smažíte za stálého míchání.

Jak osmažit cibuli dozlatova?

Některé pokrmy vyžadují dozlatova osmaženou cibuli. Postup je v tomto případě stejný jako ten, o kterém jste se dočetli výše. Rozdíl spočívá v tom, že budete cibulku za stálého míchání restovat o něco déle – a to do chvíle, kdy začne chytat krásně zlatavou barvu. „Cibuli bude trvat přibližně 5–7 minut, než začne mít perfektní zlatavou barvu,“ zmiňuje web ireceptar.cz.

A co karamelizovaná cibule?

Na proužky nakrájenou cibuli nasypte do rozpuštěné směsi másla a oleje. Smažte, dokud cibule nezesklovatí, a poté k ní přidejte cukr. Míchejte, aby se vám cibule nepřipálila, až do chvíle, kdy získá krásnou hnědou barvu.

Zdroj: labuznik.cz, prozeny.cz, ireceptar.cz, delish.com, healhtline.com

Autor: Natálie Kabourková

Přidat na Seznam.cz