Tradiční české novoroční menu. Připravit si lze zdravou čočku na mnoho způsobů

Čočka s vejcem, okurkou a slaninou

Ačkoli mnozí z nás nemají po silvestrovských oslavách na jídlo ani pomyšlení, existuje dlouhá tradice novoročního menu, které si v brzké době můžete připravit i vy.

Silvestrovská tradice

Poslední den roku doprovázejí silvestrovské oslavy, které se mimochodem nazývají podle papeže Silvestra I., důležité to postavě katolické církve, jež zemřela 31. prosince 335. Konec roku se ale samozřejmě slavil i v pohanských kulturách. V současné době se přitom konkrétní data oslav liší podle kalendáře. Tak například v juliánském kalendáři, který používá pravoslavná církev, připadá Nový rok na 14. ledna podle gregoriánského kalendáře, jenž je nejrozšířenější na světě a řídíme se podle něj i u nás.

Jak na Nový rok, tak po celý rok

Podle tradice bychom na Silvestra měli důkladně uklidit a první den nového roku naopak odpočívat. Navíc je vhodné být milý na své bližní. Tradiční bývají i novoroční pokrmy, které se často symbolicky vztahují k financím. Tak například se říká, že byste v první den nového roku rozhodně neměli jíst drůbež, protože by vám v takovém případě peníze uletěly a nedostávalo by se vám jich. Co byste si naopak na Nový rok měli připravit, je čočka, neboť svým tvarem připomíná penízky a symbolizuje hojnost. Navíc si je lze udělat v různých variantách.

Varianty novoroční čočky

Čočka si lze připravit na mnoho způsobů, navíc si ji v současné době můžete pořídit v řadě variant, tedy černou, červenou a zelenou, navíc celou a neloupanou anebo půlenou. Čočku si v každém případě můžete udělat jako přílohu k masu, uvařit si ji klasicky na kyselo, případně si k ní udělat sázené vejce, párek nebo uzené. Nabízí se pochopitelně i tradiční čočkový salát či polévka, kterou si lze dnes připravit např. po indicku. K tradičním ingrediencím stačí přidat kokosové mléko, kari koření a čerstvý zázvor.

Další novoroční pokrmy

Podle tradice by se na Nový rok měla u oběda sejít celá rodina a nejstarší člen by měl hostinu zahájit přípitkem. K tradičním novoročním pokrmům patří uzená polévka se zelím, někde se ale připravuje klasická zelňačka či oukrop. Obvykle následuje uzené maso, často podávané s křenovou omáčkou a knedlíkem. Po vánočních svátcích a silvestrovských oslavách dnes nicméně bývají doporučována spíše zdravější jídla, což splňují třeba právě pokrmy z čočky. Neměli byste si ji tedy připravit ani tak kvůli bohatství, ale kvůli jejím zdravotním účinkům.

  • 49
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*