Tonic: Nápoj, který má léčit, ale naopak může škodit

Tonic
Zdroj: M. Unal Ozmen / Shutterstock.com

Pro mnoho Čechů je tonic spojený s nápojem „beton“ neboli Becherovkou s tonicem. Co vlastně tento sycený nealkoholický nápoj s příchutí chininu obsahuje a jaké má benefity a nevýhody?

Tonic se obvykle vyrábí ze sycené vody smíchané s jednoduchým sirupem obsahujícím chinin. Více než 150 let se pak tento nápoj vyskytuje ve všech barech jako přísada různých drinků.

Co je to chinin?

Chinin se získává z kůry mochyně. Kůra byla poprvé použita v Jižní Americe a Karibiku k boji proti malárii.

Dle legendy měl španělský voják, který onemocněl malárií, spadnout do jezírka lemovaného mochyněmi a uzdravit se. Tím se objevily léčivé účinky kůry.

Ani dnes přesně nevíme, kdo jako první extrahoval chinin z kůry stromu, ale první prakticky čistý chinin byl s největší pravděpodobností extrahován na základě receptury vytvořené dvěma francouzskými lékárníky Pierrem Josephem Pelletierem a Josephem Bienaimé Caventou v roce 1820.

První patent na tonizační vodu získal v roce 1858 Erasmus Bond z Londýna.

Později Britové začali chinin míchat s limetkovou šťávou a postupně se jeho využití vyvíjelo až do dnešní podoby. Právě chinin dává tonicu jeho charakteristickou hořkou chuť.

Chinin má ve své přírodní podobě několik lékařských výhod, od léčby malárie až po zmírnění křečí v nohách. Je však prospěšný i v rámci nápoje?

Zdravotní rizika

Dle odborníků nikoliv. Pokud chcete využít lékařských výhod chininu, měli byste spíše zvolit chininové pilulky.

Co se týče tonicu jako nápoje, odborníci před ním spíše varují. Například dietologové varují před vysokým obsahem cukru.

Server Medical News Today pak varuje časté konzumenty tonicu, že se u nich mohou projevit vedlejší účinky užívání chininu, mezi které patří například zvonění v uších, zvracení, nevolnost, nervozita nebo průjem.

Nový a zdravější trend

Trh však na tato rizika a zjištění samozřejmě reaguje, a tak dnes můžete v regálech naleznout velké množství druhů tonicu.

„Novější značky tonicových vod mají často jedinečnější chuťové profily a používají spíše přírodní sladidla než kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy,“ říká barman Jason Hedges.

Jedná se však pouze o snížení obsahu cukru v nápoji. Co se týče lékařských benefitů, stále platí, že pití tonicu nijak nesnižuje například křeče, což je velmi rozšířený mýtus.

Zdroje: Taste of Home, USA Today, Martha Stewart, Mirology, MedicalNewsToday

Autor: Soňa Jiroutová

Přidat na Seznam.cz