Islandský chléb: Netradiční proces pečení s využitím horkých pramenů. V zemi stráví až 24 hodin
Pečivo a těstoviny

Islandský chléb: Netradiční proces pečení s využitím horkých pramenů. V zemi stráví až 24 hodin

Na první pohled obyčejný chleba? Rozhodně ne. Chléb se konzumuje v mnoha kulturách, také tady u nás je to klasika, na kterou nedáme dopustit. Na přípravě chleba nám nepřijde nic zvláštního. Pokud tedy nejde o […]

Rocky Mountains Oysters: Varlata býků a bizonů ochutná málokdo. Experiment prvních rančerů se dodnes těší oblibě
Maso

Rocky Mountains Oysters: Varlata býků a bizonů ochutná málokdo. Experiment prvních rančerů se dodnes těší oblibě

Co se skrývá pod tímto názvem? Pokud nemáte zkušený žaludek a zamává s vámi jakákoli zmínka o bizarním pokrmu, pak pozor: Rocky Mountains Oysters jsou totiž varlata savců, nejčastěji se jedná o býky, bizony, prasata […]

Basashi: Syrové koňské maso rozděluje lidi na dva tábory. Vysoce ceněný je tuk z hřívy, játra i jazyk
Světové pokrmy

Basashi: Syrové koňské maso rozděluje lidi na dva tábory. Vysoce ceněný je tuk z hřívy, játra i jazyk

Nikoho už nepřekvapí, že se mnohdy pod zvláštními názvy ukrývají ještě podivnější pokrmy. Podobně je tomu i v případě jídla, které nese název basashi. Už jste o něm někdy slyšeli? Pokud ne, pak asi nevíte, […]

Bulgogi: Tradiční korejské marinované maso. Toto jídlo je považováno za společenský zážitek
Maso

Bulgogi: Tradiční korejské marinované maso. Toto jídlo je považováno za společenský zážitek

Každá země má takové to svoje typické jídlo. U nás je to třeba oblíbené knedlo-vepřo-zelo, které ideálně zapijeme půllitrem piva. V Koreji je nejznámějším jídlem bulgogi. Už jste o něm někdy slyšeli? Bulgogi je typické […]

Kibbeh: Národní jídlo Libanonu má mnoho podob. Jedlíci si mohou vychutnat i veganskou variantu
Světové pokrmy

Kibbeh: Národní jídlo Libanonu má mnoho podob. Jedlíci si mohou vychutnat i veganskou variantu

Málokterý pokrm je pro Libanon natolik typický jako právě kibbeh. Je považován za autentické libanonské jídlo, které se může podávat jako předkrm, hlavní chod i jako příloha. Kibbeh, jak se tradiční jídlo Libanonu jmenuje, pochází […]

Hongeo: Tato ryba vylučuje kyselinu močovou kůží. Ne nadarmo se řadí mezi nejvíce zapáchající jídla na světě
Ryby a mořské plody

Hongeo: Tato ryba vylučuje kyselinu močovou kůží. Ne nadarmo se řadí mezi nejvíce zapáchající jídla na světě

Hongeo je fermentovaná rybí delikatesa původem z korejské provincie Jeolla. K výrobě této pochoutky se používá výhradně platýsovitá ryba z čeledi Rajidae, která je označovaná jako skate. Zvláštnosti platýsovité ryby Tyto chrupavčité ryby vylučují kyselinu […]

Podivná jídla, která si oblíbili ve starověkém Římě: Nadívaný plch nebo plameňák jako symbol bohatství
Světové pokrmy

Podivná jídla, která si oblíbili ve starověkém Římě: Nadívaný plch nebo plameňák jako symbol bohatství

I v oblastí jídla se střídají módní trendy, které přicházejí a odcházejí. To, co je dnes považováno za vrchol gastronomie, nemuselo být populární před několika lety. Dnes třeba není v módě majonézový dort, který patřil […]

Escamoles
Světové pokrmy

Escamoles: Pochutnávali si na něm i Aztékové. Ne nadarmo se mu říká kaviár z pouště

Na první pohled připomíná salát z piniových oříšků. Pokud ho budete mít naservírovaný před sebou, možná se vám začnou sbíhat sliny. Vypadá totiž opravdu lákavě a chutně. Jen nesmíte vědět, co je vlastně zač. V […]

Ramen: Japonský pokrm s čínským původem. Tato nudlová polévka obletěla svět
Světové pokrmy

Ramen: Japonský pokrm s čínským původem. Tato nudlová polévka obletěla svět

Ramen si v průběhu let získal nemalou popularitu v západním světě. Na první pohled je to obyčejná nudlová polévka. Skrývá ale mnoho zajímavých chutí a netradiční je také její původ. Nudlová polévka, která byla původně […]