Kibbeh: Národní jídlo Libanonu má mnoho podob. Jedlíci si mohou vychutnat i veganskou variantu

Zdroj: Shutterstock

Málokterý pokrm je pro Libanon natolik typický jako právě kibbeh. Je považován za autentické libanonské jídlo, které se může podávat jako předkrm, hlavní chod i jako příloha.

Kibbeh, jak se tradiční jídlo Libanonu jmenuje, pochází z Blízkého východu a představuje kombinaci hned několika surovin – jeho součástí může být například i velbloudí maso.

Co je kibbeh?

Kibbeh se skládá bulgurové drcené pšenice, nakrájené cibule, baharatu (směsice koření) a libového hovězího, kozího, jehněčího, rybího nebo velbloudího mletého masa.

„Na první pohled se podobá tataráku,“ popisuje taste.com.au. Může se podívat syrový a je oblíbeným jídlem na oslavy nebo párty s přáteli.

Existuje i veganský kibbeh

Jako mnoho pokrmů má i kibbeh svoji veganskou alternativu, aby si na něm mohli směle pochutnat i ti, kteří nejedí maso.

Veganský kibbeh se vyrábí ze špenátového těsta, dýně, cizrny a bulguru. Dochucuje se kořením, podává se syrový i smažený.

Syrový, smažený, kuličky i placky

Kibbeh se dá jíst na několik způsobů, každý si tak může vybrat ten, na který mu tato národní pochoutka Libanonu nejvíce chutná.

„Často se smaží ve tvaru kuliček nebo placiček, peče se i vaří, ale nejchutnější je syrový,“ vysvětluje nationalgeographic.com.

Podává-li se syrový, často se servíruje na kousku pečiva. Ve vařené nebo smažené podobě se pak dá konzumovat samotný, často nahrazuje přílohu.

Příprava kdysi a dnes

Kibbeh se v Libanonu podává již od nepaměti, hodně se však změnil postup jeho přípravy. Dříve totiž libanonské ženy neměly k dispozici šikovné spotřebiče jako dnes.

Příprava kibbehu tak zahrnovala roztlučení masa a bulguru v hmoždíři a následné hnětení s kořením. Dneska stačí suroviny vložit do mixéru a je vystaráno.

Připravte si kibbeh doma

Zaujalo vás libanonské národní jídlo natolik, že byste jej rádi ochutnali? Je sice pravda, že nikde nebude chutnat tak dobře, jako od místních lidí, ale i tak si ho můžete připravit doma.

Mleté maso smíchejte s bulgurem, přidejte nastrouhanou cibuli, nové koření, pár snítek čerstvé máty, trochu oleje a vytvarujte kuličky, které následně smažte zprudka na oleji.

Na internetu najdete mnoho receptů, jak si kibbeh doma připravit. Můžete použít kterékoli libové maso, nejlépe ale chutná z hovězího.

Zdroj: taste.com.au, nationalgeographic.com
Autor: Karolína Nezbedová

Přidat na Seznam.cz