Basashi: Syrové koňské maso rozděluje lidi na dva tábory. Vysoce ceněný je tuk z hřívy, játra i jazyk

Zdroj: Shutterstock

Nikoho už nepřekvapí, že se mnohdy pod zvláštními názvy ukrývají ještě podivnější pokrmy. Podobně je tomu i v případě jídla, které nese název basashi. Už jste o něm někdy slyšeli?

Pokud ne, pak asi nevíte, že se pod slovíčkem basashi ukrývá koňské maso. Konkrétně jde o syrové koňské maso, které je považováno za velkou lahůdku.

Co je basashi?

Basashi je ve skutečnosti vzácnost, která se v běžných řeznictvích vyskytuje jen zřídka. Existují tři hlavní druhy basashi – tučné maso, mramorované maso a libové maso.

Vzácné kusy, jako je hříva a tuk z hřívy, játra a jazyk, jsou vysoce ceněné, protože od každého koně lze získat jen malé množství.

Jídlo, ke kterému nesmíte mít předsudky

Jak už to tak bývá, i basashi je pokrm, který si buď troufnete ochutnat, nebo ne. Mnoho lidí má k basashi předsudky, které zásadně ovlivňují jejich chuťový požitek.

Basashi se podává studené. „Obvykle se máčí v sójové omáčce a podává se s česnekem nebo japonským křenem,“ doplňuje halfwayanywhere.com.

Rozhodnete-li se ochutnat basashi, budete jíst syrové koňské maso. Někde se dokonce podává tak, že je ve středu skoro až zmrzlé.

Strach z nevábného odéru

Možná se k vám doneslo, že syrové koňské maso nepříjemně zapáchá, což je údajně i jeden z důvodů, proč basashi neochutná někdo se slabým žaludkem.

Pravda je ale přesně na druhé straně. „Ve srovnání s jinými druhy masa koňské maso nezapáchá,“ odhaluje gurunavi.com.

Pro zmírnění se na některých místech basashi podává nejen s již tak dost výrazným křenem, ale také s česnekem nebo se zázvorem a cibulí.

Něco jako sushi

V poslední době některé restaurace nabízejí basashi tak, že se koňské maso položí na sushi rýži, která se předem ochutí jen octem a solí, případně trochou cukru.

Následně si kousky masa společně s rýží můžete namáčet jako klasické sushi do sojové omáčky, přidat si k němu plátek zázvoru, někde dokonce špetku wassabi pasty.

Je to nebezpečné?

Mnoho lidí se obává, že je konzumace bashimi nebezpečná, ba že dokonce může ohrožovat na životě. Veškerý strach pramení z faktu, že se jedná o syrové maso.

Ať už si ale dáte třeba tatarák nebo právě koňské maso, v každém případě je jeho konzumace tak trochu malý risk.

Je důležité, aby bylo podávané maso v pořádku, bylo ideálně co nejvíce čerstvé, nezapáchalo a nevykazovalo žádné známky zkaženosti.

Zdroj: halfwayanywhere.com, gurunavi.com
Autor: Karolína Nezbedová

Přidat na Seznam.cz