Ovčí hlava: Islandská delikatesa jako jídlo „chudých“. Vypadá děsivě, přesto překvapí netradiční kombinací chutí
Světové kuchyně

Ovčí hlava: Islandská delikatesa jako jídlo „chudých“. Vypadá děsivě, přesto překvapí netradiční kombinací chutí

Chladný ostrovní stát dokáže v mnoha ohledech pořádně překvapit. A místy i pěkně zaskočit. Například tehdy, když vám některý z místních obyvatel nabídne zdejší delikatesu. Pokud by před vás na Islandu někdo položil pokrm zvaný […]

Bunny Chow: Africké jídlo ve vydlabaném bochníku jako nástroj proti rasové diskriminaci
Světové pokrmy

Bunny Chow: Africké jídlo ve vydlabaném bochníku jako nástroj proti rasové diskriminaci

Bunny Chow je pokrm původem z Durbanu – třetího největšího města v Jižní Africe. Svým názvem, který v překladu znamená králičí jídlo (někde se překládá jako „králičí čau“), mnohé na první dobrou odradí. Pokud jde […]

Bobotie: Africké národní jídlo s kořeny v 17. století. Tento „jihoafrický kastrol“ si můžete připravit i doma
Světové pokrmy

Bobotie: Africké národní jídlo s kořeny v 17. století. Tento „jihoafrický kastrol“ si můžete připravit i doma

V jižní Africe je považováno za národní jídlo. V každé rodině se připravuje trochu jinak, recepty se dědí z generace na generaci a každému chutná, když si ho uvaří „po svém“. Ačkoli existuje několik variací […]

Morče: Levné maso v BIO kvalitě. Snadno udržitelná gurmánská lahůdka míří z Peru do světa
Světové pokrmy

Morče: Levné maso v BIO kvalitě. Snadno udržitelná gurmánská lahůdka míří z Peru do světa

Andské národy v historii měly morčata za posvátná a jejich maso považovaly za lék. Už před 7 tisíci lety bylo toto zvíře nabízeno jako oběť bohům. V současnosti je morče na talíři aktuálním tématem a […]

Boodog: Koza nacpaná vlastním masem. Takto se připravuje tradiční jídlo z dob mongolských válečníků
Světové pokrmy

Boodog: Koza nacpaná vlastním masem. Takto se připravuje tradiční jídlo z dob mongolských válečníků

O mongolské kuchyni je známo, že je velmi jednoduchá a prostá. Mongolci si odjakživa zakládají na praktičnosti, a možná i proto vznikl pokrm známý jako boodog. Slyšeli jste o něm? Pokud ne, možná vás (nemile) […]

Krvavé palačinky: Netradiční náhražka vajec pobouřila lid. Skandinávská „pochoutka“ vznikla z nouze během dlouhých zim
Světové pokrmy

Krvavé palačinky: Netradiční náhražka vajec pobouřila lid. Skandinávská „pochoutka“ vznikla z nouze během dlouhých zim

Většina lidí miluje palačinky. Už jako děti jsme je zbožňovali, i jako dospělí si je čas od času s chutí dopřejeme – ať už na snídani, nebo prostě jen tak, když chceme něco dobrého na […]

Myší víno: Netradiční asijský zážitek, který se svou krutostí ocitá na hraně lidskosti
Nápoje a alkohol

Myší víno: Netradiční asijský zážitek, který se svou krutostí ocitá na hraně lidskosti

O Asiatech je známo, že mají slabost pro zvláštní a v očích mnoha lidí strašidelné pokrmy. Chcete-li překonat své hranice a ochutnat něco opravdu netradičního, vydejte se do Asie. Jistě si přijdete na své. Přišli […]

Natto: Jídlo se slizkou a nepříjemně lepivou konzistencí. Oblíbená snídaně Japonců, která popírá zákony stárnutí
Světové pokrmy

Natto: Jídlo se slizkou a nepříjemně lepivou konzistencí. Oblíbená snídaně Japonců, která popírá zákony stárnutí

O japonské kuchyni se toho napsalo i napovídalo hodně. Japonci jsou zkrátka známí nejen tím, že si jídlo umí náležitě vychutnat, ale také tím, že jsou schopni sníst věci, nad kterými by se jeden pozastavil. […]

Smažená tarantule: Pochoutka z Kambodže, která původně bojovala proti hladomoru. Má využití i v tradiční medicíně
Světové pokrmy

Smažená tarantule: Pochoutka z Kambodže, která původně bojovala proti hladomoru. Má využití i v tradiční medicíně

Pro někoho i samotná představa živé tarantule představuje pomalu infarktový stav. Natož pak kdyby měli tuhle chlupatou potvoru ochutnat. Mnohým to přijde nemyslitelné, pro jiné je velkou pochoutkou. Že vám to přijde nechutné? Vám možná, […]

Smrtící a lahodná ryba fugu: Její jed je 200krát nebezpečnější než kyanid. Přesto se stala japonskou pochoutkou
Ryby a mořské plody

Smrtící a lahodná ryba fugu: Její jed je 200krát nebezpečnější než kyanid. Přesto se stala japonskou pochoutkou

V Japonsku se konzumuje již stovky let, a to navzdory skutečnosti, že je vlastně smrtelně nebezpečná. Už jste někdy slyšeli o rybě, která vás může zabít? Tahle jedovatá potvora nese jméno fugu a v jejích […]