Krvavé palačinky: Netradiční náhražka vajec pobouřila lid. Skandinávská „pochoutka“ vznikla z nouze během dlouhých zim

Zdroj: Shutterstock

Většina lidí miluje palačinky. Už jako děti jsme je zbožňovali, i jako dospělí si je čas od času s chutí dopřejeme – ať už na snídani, nebo prostě jen tak, když chceme něco dobrého na zub.

Jak máte palačinky nejraději? Někdo si je maže marmeládou, další je miluje s povidly. Někdo neodolá palačinkám s tvarohem a rozinkami. Nebo je upředostňujete jen tak nasucho? I tak jsou výborné. My však víme o palačinkách, které by se odvážil ochutnat jen málokdo.

Pokrm, který vznikl z nouze

Během krutých skandinávských zim se kuchaři z Finska naučili vytěžit maximum z každého zvířete, které lovili. Nic nepřišlo nazmar.

Vařili kopyta do želatiny. Smažená srdce se změnila na nugety. Nevyhazovala se ani krev. A kvůli nouzi, která v zemi panovala, vznikly krvavé palačinky.

Proč krvavé? Možná už to tušíte, ale k jejich přípravě se používala zvířecí krev. „Ve Finsku jsou známé jako veriohukainen,“ dodává mapotic.com.

Ve většině receptů najdete jako surovinu vepřovou nebo kravskou krev. Nicméně k přípravě tohoto jídla lze použít prakticky jakoukoli zvířecí krev.

Krev místo vajec

Klasický recept na palačinky zahrnuje mouku, vajíčko a mléko. Tyto suroviny byly ale dříve vzácnější než dnes.

V receptu na krvavé palačinky proto vejce nehledejte. V palačinkách krev funguje jako šikovná náhražka vajec, poskytuje stavební kámen bílkovin a spojuje mléko a mouku dohromady.

Od klasických palačinek se ty krvavé liší nejen složením, ale také barvou – jsou tmavé. Rozdíl najdete i v konzistenci, krvavé palačinky jsou husté a hutné.

Výborný zdroj železa

Nikoho nepřekvapí, že jsou krvavé palačinky výborným zdrojem železa. Železo se ale může podepsat na jejich chuti – je často popisována jako kovová. Proto se do palačinek přidává koření nebo sladidla. Hotové palačinky se zdobí brusinkami, často se podávají s brusinkovým džemem.

„Samotné krvavé palačinky jsou poměrně pikantní,“ popisuje slate.com. V některých receptech je proto samotné těsto zjemňováno smetanou.

Podávají se jak ve slané, tak sladké variantě. Ochutnat je ale nezvládne každý. Ani ne tak pro jejich kovovou chuť, ale spíše pro předsudky, které se odehrávají v hlavě.

Krvavé palačinky hodně lidí pobuřují, jejich konzumace jim dokonce přijde za hranou. Nabízí se ale otázka, v čem jsou jiné než například u nás tradiční a tolik oblíbené kroupy, které odjakživa nesměly chybět na žádné zabijačce?

Zdroj: mapotic.com, slate.com
Autor: Karolína Nezbedová

Přidat na Seznam.cz