Surströmming: Jedno z nejsmradlavějších jídel na světě. Tuto rybu vyzkouší jen ti největší odvážlivci
Světové pokrmy

Surströmming: Jedno z nejsmradlavějších jídel na světě. Tuto rybu vyzkouší jen ti největší odvážlivci

Pro gurmánské experimentátory je tato rybí delikatesa ze Švédska velkou výzvou. Jen málokterý produkt je tak vyhlášený, jako obávaný surströmming. Smradlavá pověst rybu proslavila Pro svůj zápach si tato národní specialita vysloužila pozornost milovníků ryb […]

Krvavé palačinky: Netradiční náhražka vajec pobouřila lid. Skandinávská „pochoutka“ vznikla z nouze během dlouhých zim
Světové pokrmy

Krvavé palačinky: Netradiční náhražka vajec pobouřila lid. Skandinávská „pochoutka“ vznikla z nouze během dlouhých zim

Většina lidí miluje palačinky. Už jako děti jsme je zbožňovali, i jako dospělí si je čas od času s chutí dopřejeme – ať už na snídani, nebo prostě jen tak, když chceme něco dobrého na […]

Masečník kulovitý: velmi vzácná jarní houba, jejíž nález by přepsal atlasy hub
Bylinky a rostlinky

Masečník kulovitý: velmi vzácná jarní houba, jejíž nález by přepsal atlasy hub

Masečník kulovitý je jedlá jarní houba, která nebyla na českém území nalezena několik desetiletí. Kdo ji tedy najde, najde poklad. Původ masečníku Masečník kulovitý roste v Evropě, Asii i Severní Americe. V 19. století byl objeven i […]

Knäckebrot - křupavý chléb
Pečivo a těstoviny

Knäckebrot: křupavý chléb jako zdravější alternativa bílého pečiva

Knäckebrot je křupavý chléb původem ze Skandinávie, který je trvanlivý a navíc se může jednat o zajímavou součást zdravého životního stylu. Zkuste ho tedy zařadit i do svého jídelníčku. Původ knäckebrotu Ve Švédsku se knäckebrot […]