Shirouo: Rybky určené ke konzumaci zaživa. Pokrm s 300 let starou legendou se doslova roztančí v ústech
Ryby a mořské plody

Shirouo: Rybky určené ke konzumaci zaživa. Pokrm s 300 let starou legendou se doslova roztančí v ústech

Ryby jsou velmi zdravé jídlo a většina lidí si alespoň občas nějakou rybu dopřeje. Když se naše země začala otvírat světu, přišly k nám i různé exotické kuchyně, a tak se Češi naučili jíst ryby […]

Harira: Tradiční marocká polévka se pyšní štiplavou chutí. Při ramadánu je to nejkonzumovanější jídlo
Světové pokrmy

Harira: Tradiční marocká polévka se pyšní štiplavou chutí. Při ramadánu je to nejkonzumovanější jídlo

Mluví se o ní asi jako o nejoblíbenější polévce v Maroku. Její chuť je lehce štiplavá, trochu nasládlá a tak správně pikantní, že se k ní budete s oblibou vracet, jakmile ji poprvé ochutnáte. Je […]

Ovčí hlava: Islandská delikatesa jako jídlo „chudých“. Vypadá děsivě, přesto překvapí netradiční kombinací chutí
Světové kuchyně

Ovčí hlava: Islandská delikatesa jako jídlo „chudých“. Vypadá děsivě, přesto překvapí netradiční kombinací chutí

Chladný ostrovní stát dokáže v mnoha ohledech pořádně překvapit. A místy i pěkně zaskočit. Například tehdy, když vám některý z místních obyvatel nabídne zdejší delikatesu. Pokud by před vás na Islandu někdo položil pokrm zvaný […]

Bunny Chow: Africké jídlo ve vydlabaném bochníku jako nástroj proti rasové diskriminaci
Světové pokrmy

Bunny Chow: Africké jídlo ve vydlabaném bochníku jako nástroj proti rasové diskriminaci

Bunny Chow je pokrm původem z Durbanu – třetího největšího města v Jižní Africe. Svým názvem, který v překladu znamená králičí jídlo (někde se překládá jako „králičí čau“), mnohé na první dobrou odradí. Pokud jde […]

Bobotie: Africké národní jídlo s kořeny v 17. století. Tento „jihoafrický kastrol“ si můžete připravit i doma
Světové pokrmy

Bobotie: Africké národní jídlo s kořeny v 17. století. Tento „jihoafrický kastrol“ si můžete připravit i doma

V jižní Africe je považováno za národní jídlo. V každé rodině se připravuje trochu jinak, recepty se dědí z generace na generaci a každému chutná, když si ho uvaří „po svém“. Ačkoli existuje několik variací […]

Morče: Levné maso v BIO kvalitě. Snadno udržitelná gurmánská lahůdka míří z Peru do světa
Světové pokrmy

Morče: Levné maso v BIO kvalitě. Snadno udržitelná gurmánská lahůdka míří z Peru do světa

Andské národy v historii měly morčata za posvátná a jejich maso považovaly za lék. Už před 7 tisíci lety bylo toto zvíře nabízeno jako oběť bohům. V současnosti je morče na talíři aktuálním tématem a […]

Boodog: Koza nacpaná vlastním masem. Takto se připravuje tradiční jídlo z dob mongolských válečníků
Světové pokrmy

Boodog: Koza nacpaná vlastním masem. Takto se připravuje tradiční jídlo z dob mongolských válečníků

O mongolské kuchyni je známo, že je velmi jednoduchá a prostá. Mongolci si odjakživa zakládají na praktičnosti, a možná i proto vznikl pokrm známý jako boodog. Slyšeli jste o něm? Pokud ne, možná vás (nemile) […]

Krvavé palačinky: Netradiční náhražka vajec pobouřila lid. Skandinávská „pochoutka“ vznikla z nouze během dlouhých zim
Světové pokrmy

Krvavé palačinky: Netradiční náhražka vajec pobouřila lid. Skandinávská „pochoutka“ vznikla z nouze během dlouhých zim

Většina lidí miluje palačinky. Už jako děti jsme je zbožňovali, i jako dospělí si je čas od času s chutí dopřejeme – ať už na snídani, nebo prostě jen tak, když chceme něco dobrého na […]

Myší víno: Netradiční asijský zážitek, který se svou krutostí ocitá na hraně lidskosti
Nápoje a alkohol

Myší víno: Netradiční asijský zážitek, který se svou krutostí ocitá na hraně lidskosti

O Asiatech je známo, že mají slabost pro zvláštní a v očích mnoha lidí strašidelné pokrmy. Chcete-li překonat své hranice a ochutnat něco opravdu netradičního, vydejte se do Asie. Jistě si přijdete na své. Přišli […]

Natto: Jídlo se slizkou a nepříjemně lepivou konzistencí. Oblíbená snídaně Japonců, která popírá zákony stárnutí
Světové pokrmy

Natto: Jídlo se slizkou a nepříjemně lepivou konzistencí. Oblíbená snídaně Japonců, která popírá zákony stárnutí

O japonské kuchyni se toho napsalo i napovídalo hodně. Japonci jsou zkrátka známí nejen tím, že si jídlo umí náležitě vychutnat, ale také tím, že jsou schopni sníst věci, nad kterými by se jeden pozastavil. […]