S pražským koláčem si poradí i méně zkušený kuchař. Kupovaný není zdaleka tak dobrý

Zdroj: Profimedia

U pražského koláče ani já občas neodolám a dám si ho na svačinu. Od té doby, co jsem se ho naučila dělat doma, mi ale ten kupovaný nechutná zdaleka tolik. O to častěji ale pražské koláče své rodině připravuji sama.

Příprava pražského koláče je trochu náročnější, protože se dělí na tři části. Na druhou stranu se každá z nich dá zvládnout a i méně zkušený kuchař by si s ní měl poradit. Výroba koláče se skládá z přípravy těsta, náplně a drobenky na posypání.

Těsto

Na těsto budete potřebovat 500 gramů hladké mouky, 250 gramů majonézy, 60 gramů cukru, vejce, 30 gramů čerstvého droždí, 150 mililitrů mléka a sůl.

Do velké mísy dejte mouku a udělejte v ní důlek. Do toho nadrobte droždí, přidejte lžičku cukru a přidejte vlažné mléko. To vše promíchejte a přidejte zbytek mouky, mléka, vajíčko a majonézu. Následně těsto zakryjte utěrkou a nechte kynout.

Vykynuté těsto pak po dvou hodinách rozdělte na polovinu, budete ho mít na dva větší koláče. Koláče položte na plech a nechte ještě několik minut kynout. Mezitím si připravte drobenku. Na tu budete potřebovat 100 gramů mouky, 100 gramů másla, 100 gramů cukru, lžičku mleté skořice a vejce na potření.

Koláče potřete vajíčkem, posypte drobenkou. Tu vytvoříte smícháním všech surovin. Pak vložte dílo do trouby předehřáté na 160 stupňů. Péct by se měly koláče zhruba 20–25 minut do zlatova.

Náplň

Na náplň pražského koláče budete potřebovat 1 litr mléka, 200 gramů cukru, vanilkový cukr, 150 gramů vanilkového pudinkového prášku, 250 gramů másla a 150 mililitrů smetany ke šlehání.

Puding rozmíchejte ve třetině mléka, zbytek mléka přiveďte k varu a smíchejte s cukrem a vanilkou. Po důkladném promíchání přidejte mléko s pudinkem. Vařte vše asi 3 minuty, na náplň je potřeba pudink poměrně hustý.

V robotu pak za stálého míchání necháme pudink vychladnout. Následně přidáme máslo a vše rozmícháme dohladka. Takto připraveným krémem potom plníme koláče, které v polovině rozřízneme.

Příprava je možná trochu náročnější, rozhodně se ale vyplatí se recept doma naučit. Uvidíte, že si nakonec pochutnáte daleko víc než na kupovaných pražských koláčích.

Zdroj: autorský článek

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz