Reverzní dieta: Jíte více, přitom nepřibíráte

Zdroj: Shutterstock

Sociální sítě jsou semeništěm nejrůznějších, často značně podivných, trendů. Jedním z nejnovějších je reverzní dieta, jejíž zastánci tvrdí, že existuje způsob, jak vycvičit metabolismus, aby konzumoval více jídla, aniž by přibral na váze.

Novým trendem v oblasti stravování a hubnutí se na TikToku stala reverzní dieta. Zatímco většina lidí se snaží zhubnout tím, že omezí kalorický příjem, reverzní dieta se zaměřuje na postupné zvyšování kalorií, čímž má pomoci udržet váhu nabytou po restriktivní dietě. V kulturistické komunitě je oblíbená jako způsob, jak zabránit rychlému nárůstu hmotnosti po soutěži.

Co je reverzní dieta?

Reverzní dieta spočívá v postupném zvyšování příjmu kalorií po skončení klasické diety. Tento přístup má za cíl obnovit metabolismus, minimalizovat přibývání na váze a zabránit jojo efektu, který často následuje po extrémním hubnutí.

Když omezíme příjem energie, přechází metabolismus na adaptivní termogenezi, což znamená, že dojde ke zpomalení metabolismu s cílem ušetřit co nejvíce energie. Naproti tomu reverzní dieta má za cíl obnovit rychlost metabolismu, aby se minimalizoval přírůstek tuku při současném zvýšení příjmu kalorií.

Jak reverzní dieta funguje?

Reverzní dieta nemá univerzální plán pro všechny. Obecně se však doporučuje postupně zvyšovat kalorický příjem o 2 až 3 % týdně. Zdrojem přidávaných kalorií by měly být především sacharidy a tuky. Kalorie byste měli přidávat, dokud nedosáhnete svého původního počtu kalorií před dietou, případně jiného stanoveného cíle.

Jaké jsou přínosy reverzní diety?

Výhodami reverzní diety má být kromě zrychleného metabolismu i více energie. Příliš restriktivní diety jsou podle studie Michelle Harvie často doprovázeny příznaky, jako jsou poruchy nálady, potíže se soustředěním a snížená hladina energie. Jelikož se reverzní dieta zaměřuje na pomalé zvyšování příjmu kalorií, neměly by se u ní tyto příznaky objevit.

Kromě toho může reverzní dieta normalizovat hladiny cirkulujících hormonů, jako je leptin, který reguluje chuť k jídlu a tělesnou hmotnost. Výzkum Jeffrey Friedmana ukázal, že leptin, který je produkován a vylučován tukovými buňkami v těle, se v reakci na snížený příjem kalorií snižuje. Při poklesu hladiny leptinu se zvyšuje chuť k jídlu a snižuje se spalování kalorií. Jeho optimalizace by tedy měla vést k rychlejšímu spalování.

Jaké jsou nevýhody reverzní diety?

Odborníci naopak poukazují na nedostatek vědeckých důkazů. Je důležité si uvědomit, že reverzní dieta není pro každého. Každý člověk má odlišný metabolismus. To znamená, že to, co může fungovat pro jednu osobu, nemusí nutně fungovat pro druhou.

Reverzní dieta navíc vyžaduje přesné sledování kalorií a postupné zvyšování příjmu, což může činit problémy hlavně osobám, které v minulosti bojovaly s poruchou příjmu potravy. Přísné sledování kalorií by u nich mohlo vést k návratu úzkostlivého hlídání své stravy.

Zdroj: Firstpost, Forbes, Healthline, Jeffrey M Friedman, Leptin and the regulation of body weigh, 2011, Michelle Harvie, Potential Benefits and Harms of Intermittent Energy Restriction and Intermittent Fasting Amongst Obese, Overweight and Normal Weight Subjects—A Narrative Review of Human and Animal Evidence, 2017

Autor: Dominika Jandorová

Přidat na Seznam.cz