Upečte si židovský pletený chléb chala: Počet pramenů odhaloval bohatství rodiny nevěsty
Recepty

Upečte si židovský pletený chléb chala: Počet pramenů odhaloval bohatství rodiny nevěsty

Kynutý pletený chléb chala má své kořeny v židovském náboženství, obvykle se objevuje na šabatovém stole a podává se o hlavních židovských svátcích (s výjimkou svátku Pesach). Jeho sladkou chuť ale oceníte i ve všední […]

Žitné dalamánky podle Josefa Maršálka: Jednoduché pečivo, které zvládne připravit každý
Pečivo a těstoviny

Žitné dalamánky podle Josefa Maršálka: Jednoduché pečivo, které zvládne připravit každý

Dalamánky jsou menší bulky z bílého pečiva, které jsou posypané ovesnými vločkami, kmínem, solí nebo nějakými semínky. Pečivo se dělá výhradně ze žitné mouky. Jeho historie překvapivě sahá až do dob Marie Terezie. A připravit […]

Jeptiška: Francouzský dezert, který má základ už v receptu z 16. století
Recepty

Jeptiška: Francouzský dezert, který má základ už v receptu z 16. století

Máte rádi jemné smažené koblihy a čokoládovou polevu? Pak vás jistě oslní i tradiční francouzský dezert, kterému se říká jeptiška. Jde o jakousi věž sestavenou z několika kousků lahodného sladkého pečiva, která svou barevností ladí […]

Tabasco: Pouhé tři ingredience daly vzniknout legendě mezi omáčkami
Koření a dochucovadla

Tabasco: Pouhé tři ingredience daly vzniknout legendě mezi omáčkami

Na trhu je mnoho pálivých omáček, ale málokterá je známější než tabasco. Díky své jedinečné pikantní chuti se v průběhu let dostala mezi nejoblíbenější omáčky na světě. S tím její vynálezce rozhodně nepočítal.   Základní surovinou […]

Křen léčí zánět močových cest i bolesti kloubů a hlavy. Připravte si z něj vynikající omáčku
Koření a dochucovadla

Křen léčí zánět močových cest i bolesti kloubů a hlavy. Připravte si z něj vynikající omáčku

Někteří lidé ho nemají rádi, jiní si bez něj nedovedou představit mnoho jídel. Křen je kořen, který se používá jako dochucovadlo některých pokrmů, zároveň ale slouží také jako hlavní surovina pro přípravu mnoha jídel. Jeho […]