Prvorepublikové škvarkové pracny: Tenhle retro recept se vyplatí na Vánoce opět oživit

Zdroj: Shutterstock

Dříve bylo cukroví ze škvarků velmi oblíbené. V dnešní době se dělají spíše druhy máslové, mnoho lidí se ale ke starším receptům vrací. Vyzkoušejte si letos udělat například tradiční prvorepublikové škvarkové pracny.

Škvarky jsou to, co nám zůstane po vyškvaření sádla. Už z této definice je jasné, že nepůjde právě o nejzdravější suroviny. Jsou velmi kalorické a tučné. Konzumovat by se tak měly s mírou, upozorňuje web Novinky.

Zacvičte si a mlsejte bez výčitek

Na Vánoce obvykle počítáme s tím, že nebudeme jíst právě nejzdravěji. Škvarkové pracny patří k méně zdravým druhům cukroví, o to víc si ale na nich pochutnáte.

Odborníci upozorňují, že i během svátků je třeba se hodně hýbat, cvičit a chodit na procházky. A samozřejmě také doplňovat jídelníček ovocem a zeleninou. Pár kousků nezdravého cukroví si pak večer u televize rozhodně dopřát můžete, píše web Lidovky.

Škvarkové pracny

Na přípravu tohoto cukroví budete potřebovat 100 gramů mletých škvarků, 90 gramů hladké mouky, 80 gramů cukru, 1 vajíčko, 50 gramů mletých ořechů, 30 gramů čokolády na vaření, mletý hřebíček a sůl.

Škvarky nejprve promíchejte s rozpuštěnou čokoládou. Přidejte cukr, hřebíček a sůl. Pak do směsi vmíchejte mouku, vajíčko a oříšky. Vytvořte těsto, které necháte přes noc odpočívat v ledničce.

Druhý den jím plňte formičky a cukroví pečte v troubě na 175 °C asi 20 až 25 minut. Po vyklepnutí z formiček pracny ještě obalte v cukru smíchaném se skořicí. Pracny nechte v papírové krabici minimálně týden zkřehnout.

Zdroj: Jak tak, Recepty, Prima Fresh, iReceptář, Novinky, Lidovky

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz