Připravte si houbovou smaženici podle šéfkuchaře Pohlreicha

Zdroj: Nextfoto

Kdy jindy vyrazit s košíkem do lesa nežli zrovna na podzim? Právě teď se to v lese houbaři jenom hemží. A není se čemu divit, letošní houbová sezóna je opravdu vydařená. Lesy jsou momentálně plné hub a byla by škoda si jich pro sebe pár nenasbírat.

Využijte toho, že houby stále ještě rostou a připravte si z nich něco dobrého na zub. A proč ne třeba takovou klasiku, kterou je houbová smaženice? Původem český a moravský pokrm zachutná dětem i dospělým. My vám dnes přinášíme recept na netradiční smaženici podle známého kuchaře Zdeňka Pohlreicha.

Houbová smaženice trochu jinak

Zdeněk Pohlreich je uznávaný český kuchař, na jehož názory týkající se jídla dávají nejen mnozí kuchařští kolegové, ale inspirujeme se jimi i my. Je nutno zmínit, že klasická česká smaženice by u Zdeňka neobstála. Netají se totiž názorem, že mu připomíná bláto.

Pohlreich si mnohem raději pochutná na smaženici, ve které houby křupají, mají pevnou strukturu a nejsou rozblemcané.

Nenadchli byste ho ani v případě, pokud byste před ním umyli houby pod tekoucí vodou. To je podle známého šéfkuchaře velká chyba.

„Někdo myje houby pod tekoucí vodou, ale to je velká chyba, protože nasáknou vodou a jejich struktura se úplně změní. Maximálně bych povolil houby otřít navlhčenou utěrkou,“ řekl Zdeněk Pohlreich pro deník Lifee.

Připravte si smaženici podle Zdeňka Pohlreicha

Pokud se rádi necháte inspirovat zkušeným kuchařem, pak si podle jeho taktovky zkuste připravit českou klasiku tak trochu jinak.

V pánvi nechte rozehřát 2 lžíce sádla, na kterém osmahněte menší, nadrobno pokrájenou cibulku. Ve chvíli, kdy bude cibule růžová, nasypte na pánev 500 g hub – tady Zdeněk Pohlreich radí používat jedině hříbky, které jsou krásně pevné. K houbám přidejte 2 lžičky drceného kmínu, osolte a opepřete a poté za stálého míchání asi 10 minut restujte.

Vedle v misce vyšlehejte vejce s trochou soli, které poté přilijte k houbám a míchejte tak dlouho, dokud nebude smaženice hotová. Tradiční pokrm podávejte s čerstvým chlebem.

Zdroj: Lifee.cz, iReceptar.cz

Autor: Natálie Kabourková

Přidat na Seznam.cz