Přebytečné vaječné bílky můžete zamrazit, zpracovat nebo si z nich vyrobit pleťovou masku

Zdroj: Shutterstock

Do většiny receptů se vajíčka používají celá. Když si jdeme připravit oblíbená míchaná vajíčka, nedržíme-li nějakou redukční dietu, použijeme rovněž celá vejce. Jsou ale recepty, ve kterých se použije jen jejich část – převážně žloutek.

Doma nám pak může zůstat i několik nevyužitých bílků. Ty by byla velká škoda vyhodit, jenže jak s nimi naložit, když pořádně nevíte, k čemu by vám mohly posloužit? My to naštěstí víme a vy díky nám odteď bílky plýtvat nebudete.

Můžete je zamrazit

Pokud vám zůstanou nevyužité bílky a vy nebudete mít v plánu je okamžitě dále využít, můžete je s klidným svědomím zamrazit. Mražené bílky se po rozmrazení dají stále velmi dobře vyšlehat a receptu to neublíží. Po rozmrazení už je ale nevracejte zpátky do mrazáku, spotřebujte je.

Jak je správně skladovat?

Vaječné bílky samozřejmě nemusíte využít hned poté, co je oddělíte od žloutků. V lednici vydrží klidně až dva dny, v mrazáku pak pohodlně i tři měsíce.

Do lednice je uložte v uzavíratelné nádobě, mají totiž tendence vysychat. Případně můžete využít i potravinové uzavíratelné sáčky.

Vyrobte si sladké pusinky

Vybavíte si sladké nadýchané pusinky? K jejich výrobě se používá nemalé množství bílků. Až vám příště zbydou, vykouzlete si s nimi tuhle sladkou dobrotu.

Využijte je pro krásu

Bílky rozhodně nemusí posloužit jen do nějakého receptu. Lze s nimi vyrobit i domácí pleťové masky, které vás vyjdou jen na pár korun.

„Pleťové masky z vaječného bílku hydratují pokožku,“ píše foodhero.com. Smíchejte bílek se dvěma lžičkami citronové šťávy a jednou čajovou lžičkou kokosového oleje.

Vše dobře promíchejte a naneste na obličej. Nechte působit alespoň 15 minut, poté obličej opláchněte vlažnou vodou.

Odoláte makronkám?

Pokud vám zůstanou nevyužité bílky a troufnete si na dezert, kterého se mnoho lidí obává, připravte z nich populární makronky.

Omeleta bez výčitek

Možná patříte k lidem, kteří si hlídají váhu. Tady vám mohou být bílky nápomocné. „Omeleta z vaječných bílků je lehká a nízkokalorická,“ doplňuje bbcgoodfood.com.

Váháte-li, zda vám omeleta připravená jen z bílků bude chutnat, můžete s nimi nastavit tradiční recept – přidejte pár bílků do klasické omelety z celých vajec, bude pak daleko nadýchanější.

Zdroj: foodhero.com, bbcgoodfood.com
Autor: Karolína Nezbedová

Přidat na Seznam.cz