Pečený česnek je výborným dochucovadlem. Můžete ho uskladnit v mrazáku a využít pro studené i teplé pokrmy

Zdroj: Shutterstock

Pečený česnek má neodolatelnou chuť, která obohatí každé jídlo. Určitě tak udělá radost vašim chuťovým pohárkům. Jeho příprava je navíc opravdu jednoduchá a využitelnost velmi obsáhlá – můžete jej využít na studené i teplé vaření.

Chuť pečeného česneku

Čerstvě nastrouhaný česnek, jak jej běžně používáme, má pikantní a silnou chuť. Pečením se ale z česneku pikantnost a síla maličko vypaří. Jeho chuť se tak zjemní a měla by se také zvýšit jeho sladkost.

Při pečení česneku totiž dochází ke změně jeho chemické struktury. Chuť je tak v závěru jemná, sladká a téměř až máslová.

Jennine Rye, vývojářka receptů, si pečený česnek pochvaluje také kvůli jeho, oproti čerstvému česneku, lehčí stravitelnosti.

Výroba pečeného česneku

Na výrobu pečeného česneku budete potřebovat zapékací mísu, hliníkovou fólii, olivový olej, sůl a samozřejmě česnek. Můžete si zvolit ze dvou způsobů, jak česnek k pečení připravíte.

Prvním způsobem je pečení celých česnekových hlav. Můžete tak najednou péct větší množství česneku. U každé česnekové hlavy odřízněte vrcholek, aby byly z části odkryty stroužky. Takto upravené hlavy si rozložte do zapékací mísy, polijte olivovým olejem, hodně osolte a můžete přihodit ještě stonek tymiánu. Mísu přikryjte alobalem a dejte do trouby vyhřáté na 200 °C na zhruba 30 minut.

Upečený česnek poznáte podle jeho měkkosti. Až bude česnek hodně měkký, vyndáte jej z trouby a česnekovou hlavu vymačkáte jako zubní pastu. Získáte tak krásně jemnou a voňavou česnekovou pastu.

Druhý způsob pečení se liší v tom, že do zapékací mísy dáte už vyloupané stroužky česneku. Průběh okořenění je stejný, jen si více hlídejte dobu pečení, protože může být trochu kratší. Upečený česnek poznáte opět podle jeho měkkosti. V zapékací míse si pak hotové stroužky rozmačkáte na požadovanou konzistenci.

Jak pečený česnek skladovat

Upečené celé hlavy česneku můžete uschovat v lednici ve vzduchotěsném sáčku a vydrží vám i 4 dny. Pokud jste česnek rozmačkali na pastu, můžete ji přendat do misky s víčkem. Před uzavřením ale česnekovou pastu v misce polijte tenkou vrstvou olivového oleje. Takto uskladněný vám v lednici vydrží zhruba týden.

Pokud chcete česnek skladovat delší dobu, určitě se nebojte mrazáku. Ideálním řešením, jak česnek v mrazáku uskladnit, je vymačkání česnekové pasty do formy na ledové kostky. Takto vám v mrazáku pasta vydrží měsíce a vy si můžete česnek dávkovat dle potřeby.

Využití pečeného česneku

Ať už jste se rozhodli pro jakoukoli přípravu pečeného česneku, můžete ho využít na mnoho způsobů. Z pečené česnekové pasty se nejčastěji vyrábí pomazánky, do kterých se dají přidat dle vlastní chuti bylinky nebo další koření. Pečený česnek si tak můžete namazat přímo na chléb nebo si ho jako dip přidat k hranolkům nebo vařeným bramborám.

Výbornou ingrediencí je pečený česnek i do humusů nebo pizza omáček. Hodí se také pro jednoduchou přípravu česnekového másla. 

Česnek se velmi dobře pojí s oblíbeným avokádem, proto určitě vyzkoušejte přidat pečený česnek do avokádového toastu.

Nemusíte se bát ani tepelné úpravy. Až budete připravovat steak nebo základ pro omáčku, určitě tam pečený česnek přidejte. Budete překvapeni bohatou chutí a kuchyň se vám navíc zaplní lahodnou a jemnou vůní česneku.

Zdroj: Tasting Table, Scratch to basics

Autor: Denisa Richter

Přidat na Seznam.cz