Parkinsonova nemoc: Jahody prodlužují život pacientů. Vědecká studie v tom má jasno

Zdroj: Shutterstock

Parkinsonova choroba je onemocnění, kterého se mnoho lidí (právem) obává. Postihuje centrální nervovou soustavu a způsobuje stavy, při kterých, laicky řečeno, mozek příliš neposlouchá.

Jako první tuto nemoc popsal britský lékař James Parkinson. Parkinsonova nemoc se neodmyslitelně pojí s úbytkem nervových buněk. V těle je nedostatek dopaminu, což vede k tomu, že člověk přestává koordinovat své pohyby. Podle vědecké studie existují potraviny, které mohou pozitivně ovlivnit život člověka sužovaného Parkinsonovou nemocí.

Existuje prevence?

Ačkoli celé řadě chorob lze nějakým způsobem předcházet, pokud jde o Parkinsonovu nemoc, pak prevence prakticky neexistuje.

Z velké části je toto obávané onemocnění dáno geneticky. Rozvoji ale přispívají i další faktory, jako je například znečištění životního prostředí.

Může pomoci strava?

Podle vědců zčásti ano. „Neexistuje žádný doporučený způsob stravování pro lidi s Parkinsonovou nemocí,“ píše michaeljfox.org.

Nicméně vyvážená strava založená na dostatku ovoce a zeleniny může výrazně přispět k celkovému zdraví člověka.

Jednou ze součástí zdravé výživy je jíst potraviny s antioxidanty. Tyto molekuly pomáhají chránit buňky před stresy, jako je znečištění ovzduší, cigaretový kouř, a dokonce i proces přeměny jídla na energii.

Antioxidanty se nacházejí v ovoci, zelenině, obilovinách, ořeších, hořké čokoládě a některých nápojích, jako jsou červené víno, káva a čaj.

Potraviny, které mohou prodloužit život

Vědci z Pensylvánské univerzity přišli s tvrzením, že existují potraviny, které mohou prodloužit život člověka s Parkinsonovou nemocí.

Na základě jejich vědecké studie bylo odhaleno, že „konzumace porce jahod každý druhý den může prodloužit život,“ informuje dailymail.co.uk.

Podobně jsou na tom také jablka a pomeranče. Tyto suroviny jsou plné antioxidantů, které mají na lidské tělo pozitivní vliv.

Jak pomáhají antioxidanty?

Za zmínku stojí flavonoidy, o kterých výzkum naznačuje, že mohou pomoci zklidnit zánět a léčit řadu stavů, jako jsou cukrovka a vysoký krevní tlak.

V rámci výzkumu byla skupině pacientů zvýšena dávka flavonoidů na 673 miligramů denně (i více). Prokázalo se, že právě jim v porovnání s pacienty, kteří měli flavonoidů podstatně méně, stoupla vyhlídka na delší život až na 70 %.

Toto množství flavonoidů odpovídá balíčku jahod nebo šesti jablkům. Podle vědců z Pensylvánské univerzity ale stačí i tři porce ovoce týdně.

Zdroj: michaeljfox.org, dailymail.co.uk
Autor: Karolína Nezbedová

Přidat na Seznam.cz