Panna cotta: smetanový dezert, který si jednoduše připravíte doma

Panna cotta (zdroj: vlastní galerie autora)

Panna cotta je dezert, který si můžete bez větších obtíží připravit doma. Velmi rychle si tak uděláte vynikající jarní dobrotu.

Původ panna cotty

Panna cotta je dezert, který pochází z Itálie. Kdy se zde ovšem objevil, není jisté. V italských kuchařkách se tento název nevyskytuje před rokem 1960. Na druhou se často označuje za „tradiční dezert kraje Piemont“, kde je skutečně velice populární. Oblíbeným se navíc stal i mimo Apeninský poloostrov, a to nejen v Evropě, ale v 90. letech také ve Spojených státech amerických.

Kde pannu cottu ochutnat?

Panna cotta se stala oblíbeným dezertem také u nás, a to zřejmě i proto, že svou konzistencí připomíná puding. V současné době ji tedy můžete ochutnat v cukrárnách anebo kavárnách, navíc si ji lze pořídit i v obchodech, a to v různých variantách. Na druhou stranu kupovaná nebývá příliš kvalitní. Máte ale ještě jednu možnost – připravit si ji doma, protože je to velmi snadné.

Jednotlivé ingredience

Základem tohoto dezertu je smetana, která se svaří se želatinou, mlékem a cukrem. Vznikne tak krém, jenž se nalije do formiček a nechá ztuhnout. Ten se přitom podává s různými ingrediencemi. Použít je možné čokoládu nebo karamel, ale také různé druhy ovoce. Velmi oblíbené je např. lesní ovoce, přičemž uplatnění může nalézt i ovocná zálivka.

Panna cotta z hlediska zdraví

Dezerty obvykle nepatří mezi příliš zdravé pochutiny, což platí i o panna cotě. Kombinace smetany, želatiny, mléka a cukru by totiž rozhodně neměla tvořit základ zdravého jídelníčku. Na druhou stranu pokud si ji dáte jednou za čas, samozřejmě se nic nestane. Vždy se ji ale snažte konzumovat s co možná největším množstvím čerstvého ovoce.

Zajímavosti o panna cottě

  • Ačkoli nám může znít název „panna cotta“ poměrně vznešeně, ve skutečnosti to znamená prostě „vařená smetana“.
  • Tento název ovšem není úplně přesný, protože k vaření vlastně nedochází. Přísady se zahřejí pouze natolik, aby se cukr a želatina rozpustily.
  • Pokud chcete panna cottu použít k jarnímu osvěžení, po tepelné úpravě dejte krém ve formách do lednice.
  • Připravit si můžete i variantu pro dospělé. V závěrečné fázi totiž můžete krém polít likérem.
  • Panna cotta je skutečně podobná pudingu, existuje však jeden podstatný rozdíl. Zatímco zde je k zahuštění použita želatina, u pudingu se ke stejnému účelu využívá vaječný žloutek.
Přidat na Seznam.cz