Ovocné diety získávají na popularitě. Vyberte si správně ovoce, které vám dopomůže k vysněné postavě

Zdroj: Shutterstock

Čerstvé ovoce je vynikající svačinou, protože je bohaté na různé živiny, které podporují zdraví a pohodu. Ovoce může také pomoci při hubnutí, když je lidé zahrnou jako součást celkového zdravého životního stylu.

Ovoce může nahradit sladkosti i nezdravé pouliční jídlo

Přirozená sladkost většiny ovoce může také pomoci lidem uspokojit touhu po cukru. Zároveň je to způsob, jak se najíst a vyhnout se nezdravému rychlému občerstvení. Některé druhy ovoce jsou pro hubnutí lepší než jiné, a proto je dobré vědět, co si na svačinku přibalit.

Jíst ovoce a hubnout

Ovoce je jedním z nejzdravějších zdrojů sacharidů. Zařazení ovoce do jídelníčku spolu se zdravým stravováním a pravidelným cvičením může přispět ke snížení hmotnosti. Například Dietní pokyny pro Američany pro období 2020 až 2025 doporučují 2 šálky ovoce denně jako součást vyvážené stravy.

Jak ovoce pomáhá při hubnutí?

Ovoce má velký obsah vlákniny. Ta vytváří pocit sytosti na delší dobu a tím pádem může snížit reálný příjem kalorií.
Například meloun nebo některé bobuloviny jsou zásobárnou vody. To pomáhá stejně jako vláknina k pocitu sytosti.

Nízký glykemický index (GI měří účinky jídla na hladinu cukru v krvi) je už standardně považovaný za faktor, podle kterého si lze vybírat potraviny vhodné pro hubnutí. Velká část ovoce má nízký GI.

Již zmíněná přirozená sladkost může být řešením pro lidi, kteří mají rádi sladkou chuť a jednoduše bez ní nemohou fungovat. Volba ovoce místo sušenek nebo koláčků pomůže udržet přísun kalorií pod kontrolou. Ovoce má také minimum tuku a chutná bez přidaných cukrů.

Nejlepší ovoce na hubnutí

Všechny plody obsahují živiny, které hrají důležitou roli pro celkové zdraví.

  • Jedno střední jablko obsahuje asi 104 kalorií a 4,8 gramů vlákniny. A studie z roku 2015 zaměřené na děti a dospívající ukázaly, že BMI i lidí, kteří jedli celá jablka a jablečné produkty, bylo nižší než u lidí, kteří tyto potraviny nekonzumovali. Druhá skupina měla také vyšší pravděpodobnost obezity.
  • Půlka avokáda obsahuje 120 kalorií a 5 g vlákniny. Avokádo může zvýšit pocity plnosti a snížit chuť k jídlu, což jsou faktory, které mohou podpořit úsilí o regulaci hmotnosti.
  • Středně velký banán má 112 kalorií a 3,3 g vlákniny. Navíc má toto ovoce ještě prospěšný draslík, který pomáhá k udržení zdravého srdce. Jeho výhodou je příjemná chuť a snadná konzumace na cestách.
  • Oblíbeným ovocem jsou i různé bobule (ostružiny, borůvky, maliny) s obsahem 65 až 86 kalorií na šálek ovoce, obsahují základní vitamíny a minerály a doporučují se ženám v období menopauzy. Konzumované před jídlem sníží množství zkonzumovaného jídla.
  • Půl grapefruitu na svačinu má pouhých 65 kalorií a 2,5 g vlákniny. Navíc je štědrým zdrojem vitaminu C.
  • Jedno kiwi má 44 kalorií a 2,3 g vlákniny. Středně velký plod dodá tělu až 70 procent denní dávky vitaminu C. Pravidelná denní konzumace kiwi se doporučuje i pro snížení obvodu pasu a krevního tlaku.

Ovocné diety jsou stále oblíbenější

Ovocné diety v kombinaci s malým množstvím ořechů a zeleniny jsou populárním způsobem, jak se dostat do formy. Je však nutné si uvědomit, že tělo může mít při tomto stravování málo vápníku, omega-3, proteinů, B12, vitaminu D a zinku. Proto se doporučuje spíše zařadit ovoce jako součást vyvážené stravy.

Zdroj: medicalnewstoday.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, dietaryguidelines.gov
Autor: Lída Kropáčková

Přidat na Seznam.cz