Originální čokoládový dort z IKEA: Známe tajemství jeho receptu

Zdroj: Shutterstock

IKEA je sice obrovské nákupní centrum, kam si většina lidí chodí pro inspiraci na vybavení nového bytu, nebo rovnou pro vysněné kousky nábytku, ale ani restaurace tohoto obchodního řetězce nejsou k zahození. Třeba takové švédské masové kuličky miluje snad každý.

Po vynikajícím masovém obědě (který se dá mimochodem koupit v kilovém pytli i domů, a opravdu to za to stojí) přichází řada na čokoládový dort. Celá řada zákazníků vlastně do IKEA chodí jenom kvůli tomuto dortu.

Je lehký, vláčný, zároveň z něho ale cítíte kvalitní čokoládu a každé sousto je požitkem. Jde o jedno z jídel, které je na menu v IKEA restauracích už roky a nejspíš ještě dlouho bude. A není se čemu divit.

Originální receptura na dezert kladdkaka

IKEA je švédský podnik, takže se není čemu divit, že i receptura jejich čokoládového dortu pochází ze skandinávských zemí, které jsou sladkými dezerty proslulé. A po mnoha zkouškách se v restauracích po celém světě nejvíce osvědčil právě tento dort s názvem kladdkaka.

Ne jeho výrobu vlastně není třeba žádná speciální surovina. Jde jen o kombinaci mouky, vajec, vody, mléka, kakaového prášku a čokolády, kterou je dort ozdoben. Tak jak je možné, že je přesto zákusek jiný, než jakýkoli náš čokoládový dort?

Tajemství je v načasování a v poměru surovin. Jenom odborníci vědí, jak přesně jednotlivé položky z receptu zkombinovat, aby měl dort tu správnou konzistenci. Ještě důležitější je ale samotné pečení.

Slovo kladdkaka doslova znamená „lepkavý zákusek“ a poměrně přesně značí to, jaký dort je. Pokud se do něj zakousnete, ucítíte navrchu křupavé těsto, které je uvnitř vláčné a táhlé jako karamel.

Toho lze dosáhnout tím, že dort pečete na určité stupně po určitou dobu, přičemž několikrát teplotu pečení změníte a dort vytáhnete ještě předtím, než je těsto zcela upečené, takže zůstane uvnitř táhlé.

Sladké pokušení dokonce i v pohodlí domova

Jen málokdo dokáže podle receptu z internetu udělat dort kladdkaka takový, aby chutnal jako ten z IKEA. Naštěstí se dá koupit v obchodním domě i s sebou a vychutnat si ho můžete třeba druhý den společně s přáteli či s rodinou.

Koupit se dá v IKEA obchůdku s potravinami také mražený. Samozřejmě ale potom nechutná jako ten, který si dáte přímo v restauraci. Navíc požitek z jídla v atmosféře jídelny plné IKEA produktů a výrobků je ojedinělý.

IKEA ale vydala kuchařku, ve které mnoho receptů na sladké pokrmy najdete. A mnohé z nich dokážou čokoládový dort skvěle vynahradit, někoho možná okouzlit dokonce ještě víc. Vyzkoušejte si podle knihy upéct ty nejlepší skandinávské dezerty.

Kromě toho najdete v kuchařce také celou řadu receptů na masová a zeleninová jídla, celá speciální sekce je věnována pokrmům z ryb, které jsou ve Švédsku velmi oblíbené. A většinu z nich zvládne snadno i začátečník.

Pokud chodíte do obchodního domu IKEA kvůli jídlu, rozhodně vám to nemáme za zlé. Velmi snadno si ale jednoduché pokrmy připravíte i doma. Překvapte své kamarády jídly, která doteď znali pouze z výletů do obchodu s nábytkem.

Zdroj: Pinterest, theinspiredhome.com, mashed.com
Autor: Shani Maiová

Přidat na Seznam.cz