Oddechl si od tance a vrhl se na pečení. Upečte si letos na Vánoce mandlové pracny podle Josefa Maršálka

Zdroj: Nextfoto

Vánoce už jsou za rohem a Josef Maršálek, který ještě nedávno předváděl své taneční umění ve StarDance, se již připravuje na pečení cukroví. Jedno z nich, krásně růžové pracny s malinami, si můžete vyzkoušet i vy.

V poslední době na sebe Josef Maršálek nejvíce upozornil účastí v taneční soutěži StarDance, kde došel až do 8. kola. Když ho však produkční tým poprvé oslovil, nabídce se bránil. Po čtyřech měsících „námluv“ ovšem výzvu s radostí přijal a nelituje.

Kritika minula cíl

Více než samotná náročnost tréninků a přímých televizních vystoupení však cukráře, zvyklého na natáčení díky roli porotce v pořadu Peče celá země, překvapila lavina kritiky, která se na něj snesla. Někteří kritizovali jeho taneční výkony, jiným vadila samotná Maršálkova přítomnost. Naštěstí si z toho Josef Maršálek nic nedělá, dotyčných mu je pouze líto.

„Mě to mrzí do té míry, že nechápu, co ti lidé dělají v životě, že mají potřebu toto dělat. Já jsem člověk, který věří v karmu, věřím v sílu slova. Co jde z člověka ven, to se mu vrátí,“ svěřil se Super.cz.

S blížícími se svátky se Maršálek těší na klid, odpočinek a čas strávený s rodinou a přáteli. Jeho vánoční stůl ozdobí různé dobroty, včetně vanilkových rohlíčků z vlašských ořechů, lineckého cukroví plněného domácím rybízovým džemem a vánočky.

Mandlové pracny podle Josefa Maršálka

Vánoce a pečení patří neodmyslitelně k sobě, a tak není divu, že má Josef Maršálek zásobu receptů právě pro tuto příležitost. Jeden z nich, mandlové kořeněné pracny s malinami, představil ve vysílání pro Český rozhlas.

Budete na něj potřebovat 190 g hladké mouky, 75 g mandlové mouky (mletých mandlí), 125 g cukru, 140 g studeného másla, 4 g koření (muškátový oříšek, muškátový květ, zázvor, skořice a hřebíček), 1 g soli, 10 g mrazem sušených malin a na obalení 100 g moučkového cukru a 20 g mrazem sušených malin.

Všechny ingredience dejte do misky a propracujte rukama, dokud nezískáte kompaktní, lehce drobivou hmotu. Snažte se pracovat rychle, abyste zabránili uvolnění vody z másla. Při dělání větší dávky můžete použít mixér nebo kuchyňského robota.

Pokud se při zpracování těsto zahřeje, dejte ho na 10 minut do lednice. Následně těsto vtlačte do formiček. Pracny dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C. Při použití silikonových formiček pečte 15–20 minut, pokud jste zvolili plechové formičky, mělo by stačit 12–15 minut. Cukroví je hotové, když zezlátne. Upečené pracny nechte chvíli vychladnout, poté je vyklepněte z formiček a obalte v rozmixovaném cukru s malinami.

Zdroj: Super.cz, Český rozhlas, iDNES

Autor: Dominika Jandorová

Přidat na Seznam.cz