Objevte zdravotní přínosy medu: Pomáhá při popáleninách, ulevuje od kašle a prospívá i srdci

Zdroj: Shutterstock

Lidé si medu pro jeho sladkou chuť cení již mnoho tisíc let. Med však je více než jen sladidlo, má také několik zdraví prospěšných účinků. Objevte tajemství tohoto včelího pokladu.

Zdravější alternativa bílého cukru

Pokud jde o regulaci hladiny cukru v krvi, med může mít oproti běžnému cukru určité mírné výhody. Ačkoli med zvyšuje hladinu cukru v krvi stejně jako jiné druhy cukru, antioxidanty, které obsahuje, mohou pomoci chránit před metabolickým syndromem a cukrovkou 2. typu.

I když je však med pro lidi s cukrovkou o něco lepší než rafinovaný cukr, stále by se měl konzumovat s mírou.

Protizánětlivé účinky

Med obsahuje antioxidanty, které mohou chránit tělo před záněty. Zánět může vést k řadě zdravotních problémů, včetně srdečních onemocnění, rakoviny a autoimunitních poruch.

Studie Carla Keena zjistila, že antioxidanty v pohankovém medu byly zjistitelné v krevní plazmě, což ukazuje, že konzumace medu může zvýšit antioxidační aktivitu v těle.

Pomáhá od kašle

Zdravotnické orgány nedoporučují volně prodejné léky na léčbu kašle a nachlazení u malých dětí. Někteří rodiče proto mohou hledat přírodní alternativy.

Ve studii Evana Ashkina a Anne Mounsey zmírnily dvě čajové lžičky medu dětský noční kašel a umožnily dětem v klidu spát. Lékaři však tento postup nedoporučují u dětí mladších jednoho roku.

Podporuje hojení popálenin a ran

Lokální léčba medem se používá k hojení ran a popálenin již od starověkého Egypta. Tato praxe je běžná i dnes.

Med je také účinnou léčbou vředů na nohou souvisejících s cukrovkou, což jsou závažné komplikace, které mohou vést až k amputaci. Navíc může pomáhat při léčbě dalších kožních onemocnění včetně lupénky a herpetických lézí.

Prospívá srdci

Podle přehledu z roku 2020 může med pomáhat snižovat krevní tlak, zlepšovat hladinu krevních tuků, regulovat srdeční tep a zabraňovat odumírání zdravých buněk – to vše jsou faktory, které mohou zlepšit funkci a zdraví vašeho srdce.

Kromě toho syrový med obvykle obsahuje propolis, což je druh pryskyřice, kterou včely produkují ze stromů produkujících mízu. Propolis může zlepšovat hladinu cholesterolu a triglyceridů.

Na co dávat pozor

Med by neměli dostávat kojenci mladší 12 měsíců. Med totiž obsahuje prachové částice, které mohou přenášet spory bakterií způsobujících botulismus. Kojenci nemají vůči těmto zárodkům vyvinutou dostatečnou odolnost. Používání medu při vaření by však mělo být bezpečné, protože teplo ničí většinu bakterií.

Opatrné by také měly být osoby se sklonem k alergiím. Alergické reakce na med jsou pravděpodobně vyvolány přítomností včelího pylu. Včelí pyl je směs pylu a trávicích enzymů včel.

Zdroj: Healthline, Mayo Clinic, WebMD, Carl L Keen, Honey with high levels of antioxidants can provide protection to healthy human subjects, 2003, Nadiah Sulaiman, Cardioprotective Effects of Honey and Its Constituent: An Evidence-Based Review of Laboratory Studies and Clinical Trials, 2020, Anne Mounsey, A spoonful of honey helps a coughing child sleep, 2013

Autor: Dominika Jandorová

Přidat na Seznam.cz