Německá kuchyně je tradiční, přesto stále zdravější

Currywurst s bramborami

Mnozí Němci si zakládají na tradicích, nicméně německá kuchyně se začíná pomalu měnit. Nejde jen o vliv přistěhovalců, ale i o příklon k zdravějšímu životu.

Historie německé kuchyně

Německo v průběhu staletí vstřebalo vlivy různých, především okolních národů. V současné době tedy není místní kuchyně jednolitá, ale liší se podle oblastí. Na jih a východ země mělo vliv Rakousko, Švýcarko a částečně Česko. V západním Německu se kuchyně podobá kuchyni francouzské, na severu zase skandinávské. Existují ovšem pokrmy, které jsou oblíbené po celé zemi, navíc zde žije silná turecká menšina, což má také důležitý vliv na zdejší stravování.

Typické pokrmy

Ačkoli je německá kuchyně v zahraničí často redukovaná na uzeniny a zelí, ve skutečnosti je mnohem rozmanitější. V typických pokrmech se nachází různé druhy masa, hodně se používají sýry, oblíbená je i zelenina a ke všemu se konzumuje mnoho druhů pečiva.

Asi nejznámějším německým pokrmem za hranicemi je Eintopf, tedy „jídlo z jednoho hrnce“, které patří k nejstarším tradičním jídlům, jejichž obliba pokračuje i dnes. Eintopf je vlastně zahuštěná zeleninová polévka, do které se přidává maso a uzeniny.

Ze samotných uzenin je nejznámější Bratwurst, tzn. vepřová nebo hovězí klobása, která se opeče a nejčastěji konzumuje s pečivem a hořčicí. V místních stáncích se ale asi nejvíce prodává Currywurst, což je vepřová klobása, která byla okořeněná kari kořením. V posledních letech je ale stále oblíbenější i turecký kebab, tedy rovněž hit rychlého občerstvení.

Němci mají rádi různé přílohy, asi nejpoužívanější jsou ovšem brambory. Mezi velmi oblíbená jídla přitom v tomto ohledu patří bramborový salát, na kterém si rádi pochutnají i Češi. Další populární přílohou jsou těstoviny jako např. vaječné nudle zvané Spätzle.

Co se týče sladkých pokrmů, těmi jsou Němci vyhlášení i za hranicemi jejich domoviny. Mezi nejznámější dobroty tohoto typu patří nepochybně Schwarzwaldský dort, případně vánoční štóla, což je tradiční vánoční koláč obalený v cukru, který původně pochází z Drážďan.

Zaměříme-li se na nápoj, Němci se v mnoha ohledech neliší od Čechů. Jedná se totiž především o národ pivařů. Piva tu existuje nesčetné množství druhů, přičemž mezi nejoblíbenější patří Radler nebo Pils. Němci ovšem stále častěji pijí i víno. Z nealkoholických nápojů je populární např. jablečný džus s perlivou vodou – APFEL Schorle.

Rakouská kuchyně se podobá té naší. Používá ale výrazně zdravější suroviny

 

Německá kuchyně a zdraví

Podíváme-li se na tradiční německou kuchyni optikou zdravého životního stylu, pak není příliš o co stát. Mastné uzeniny, bramborový salát, sladkosti ani alkohol totiž nebývají součástí zdravého jídelníčku. Místní kuchyně je sice všeobecně považována za těžkou, ale i k našim západním sousedům dorazily moderní trendy. Lze tu tedy vysledovat posun k lehké stravě s menším množstvím kalorií.

Švýcarská kuchyně: jednoduchá, za to výživná a velmi kvalitní

Zajímavosti o německé kuchyni

  • Ačkoli lze v Německu pozorovat příklon ke zdravější stravě, místní jsou stále zatížení na maso. Podle všeho se zde vyrábí zhruba 1 500 masných výrobků.
  • Němci vypijí ročně cca 100 milionů hektolitrů piva. Ve spotřebě „tekutého chleba“ na osobu jsou v celosvětovém měřítku třetí (115,8 l). „Lepší“ už jsou pouze Irové (131,1 l) a samozřejmě Češi (143,3 l).
  • Pro pivaře je oblíbenou akcí především celosvětově známý Oktoberfest, který se koná každoročně v Mnichově na přelomu září a října.
  • Eintopf je nejen tradičním německým pokrmem, od roku 1933 byl po jistou dobu povinnou součástí nedělního oběda členů NSDAP. První neděle v měsíci od října do března se také nazývala Eintopfsonntag.
  • Němci mají s Čechy něco společného i během vánočních svátků. Zejména na severu země (v přímořských oblastech) je totiž jako štědrovečerní večeře oblíbený kapr na modro.
Přidat na Seznam.cz