Na vánočním stole nesmí chybět šlehačkové cukroví. Jeho příprava nezabere déle než hodinu

Zdroj: Shutterstock

Do Vánoc už zbývá opravdu jen pár dní a je vhodný čas na přípravu cukroví, které se dělá úplně na poslední chvíli. Některé druhy vám sice vydrží i několik týdnů, pak jsou ale kousky, které je potřeba zkonzumovat do několika dní. A k těm patří i cukroví šlehačkové.

Spolu s lineckým cukrovím a vanilkovými rohlíčky se řadí k nejtradičnějším kouskům. Je sladké, křehké a překvapivě snadné na přípravu. Šlehačkové cukroví by letos nemělo chybět ani na vašem stole.

Záleží jen na vás, jaké tvary si zvolíte. Nejčastěji se vykrajují kytičky či hvězdičky, pokud ale dáte přednost čtyřlístkům pro štěstí nebo srdíčkům z lásky, je to jen na vás. Cukroví je navíc nečekaně lehké a rozhodně nepatří k těm, po kterých si budete připadat přecpaní k prasknutí.

Do hodiny hotovo

Na přípravu šlehačkového cukroví nebudete potřebovat příliš času ani surovin. Jen z pár základních věcí vykouzlíte do hodiny lahůdku, po které se budou vaši známí moci utlouct. Připravte si ztužený tuk, smetanu ke šlehání, mouku a práškový cukr na obalování.

Nejprve si ztuhlý tuk, ideálně máslo, nastrouhejte a promíchejte ho s moukou. Do té pak přidejte smetanu, vše dobře promíchejte a vytvořte si vláčné hladké těsto, které zabalte do fólie a nechte zhruba půl hodiny uležet v lednici.

Těsto lze i předpřipravit a nic se mu nestane, když zůstane v lednici třeba přes noc. Jakmile bude připraveno k použití, předehřejte si troubu na 180 °C. Na pomoučněném vále vyválejte z těsta placku maximálně půl centimetru vysokou.

Z těsta potom vykrajujte libovolné tvary, které pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. Dělejte mezi jednotlivými kousky odstupy, cukroví při pečení nabyde na objemu. Zvětší se ale spíš do výšky než do šířky.

Cukroví se peče v předehřáté troubě zhruba 7 až 8 minut, mělo by lehce zezlátnout. Následně ho ještě za tepla obalujte v moučkovém cukru. Do toho můžete přidat i nějaké koření, vhodná je například vanilka nebo skořice.

Zdroj: Prima fresh, reBarbora’s kitchen

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz