Mrkvová pomazánka může být lehkou večeří nebo zdravou svačinkou. Variant je tolik, že si pochutnají i děti

mrkvova pomazanka
Zdroj: Shutterstock

Barva, která dělá z mrkve nepřehlédnutelnou zeleninu, je také znamením, že je v mrkvi důležitý betakaroten. To však není to jediné, co mrkev nabízí. Je také plná vitamínu B, C, D, E a K a obsahuje ceněnou vlákninu, lecitin, sodík, vápník, železo, mangan, selen a řadu dalších látek.

Pomazánka ze syrové mrkve je nejzdravější

Pomazánka, která se dělá ze syrové mrkve, je ceněná, protože mrkev si zachová všechny své dobré vlastnosti. Je tak prospěšná pro snižování hladiny cholesterolu, pomáhá odstranit problémy se zácpou, je dobrá pro oči i pro imunitu, zpevňuje kosti, podporuje zdravé srdce a pomáhá hubnout.

Mrkvová pomazánka s tvarohem a lučinou

Kromě mrkve jsou hlavní součástí pomazánky tvaroh a lučina. Jde o potraviny, které obsahují bílkoviny a vápník. S majonézou je třeba zacházet opatrně. Pomazánce i troška majonézy přidá jemnost. Větší množství by však mohlo znamenat i zbytečně velký přísun kalorií.

Na pomazánku tedy budete potřebovat: 4 velké mrkve, ¼ celeru, množství lučiny by mělo být asi třetinové ve srovnání s nastrouhanou mrkví, stejné množství tvarohu, lžičku majonézy, sůl, pepř, citronovou šťávu podle chuti, čerstvou petrželku na ozdobu.

Mrkev a celer je třeba dobře vybírat a nejlepší je samozřejmě zelenina z ekologického zemědělství, která vylučuje, že by byla ošetřena pesticidy. Mrkev i celer se důkladně očistí a nastrouhají na velmi jemné nudličky. Poté se přidají všechny ingredience. Majonéza se může vynechat. Kdo má rád česnek, může si vylepšit pomazánku utřeným česnekem.

Mrkvová pomazánka může být lehkou večeří nebo zdravou svačinkou. Variant je tolik, že si pochutnají i děti
Mrkvovo-cizrnová pomazánka, zdroj: Shutterstock

Mrkvová pomazánka s jablky

Připravte si 2 velké mrkve, 1 menší jablko, 100 g lučiny nebo neochuceného pomazánkového másla, stroužek česneku, lžičku citronové šťávy, lžičku majonézy, sůl, pepř, petrželku nebo pažitku na ozdobu.

K očištěné a nastrouhané mrkvi se přidá i nastrouhané jablko bez slupky. Přidají se ostatní ingredience. Jablko dodá pomazánce vláčnost a čerstvost. Není ani třeba moc dochucovat.

K pomazánce se výborně hodí žitný chléb, dalamánek nebo celozrnná bagetka.

Mrkvovo-sýrová pomazánka

K přípravě vám postačí dva čerstvé smetanové sýry, šálek zakysané smetany, dvě mrkve, dvě lahůdkové cibulky, sůl.

Smetanové sýry se vyšlehají se smetanou, aby vznikl hladký a jemný krém, do něj se přidá najemno nastrouhaná mrkev a nakrájená jarní cibulka. Podle potřeby se může dosolit. Pomazánka je ideální jako pamlsek k tyčinkám nebo krekrům.

Mrkvovo-cizrnová pomazánka

Na pomazánku je potřeba plechovka cizrny, 2 lžíce majonézy, lžíce dijonské hořčice, chilli dle chuti, uzená paprika, 2 mrkve, lžíce kapar, sůl, pepř.

Cizrna se dobře propláchne, smíchá s majonézou, hořčicí, paprikou, chilli a třeba šťouchadlem na brambory se vytvoří kompaktní a promíchaná hmota. Může se i rozmixovat, ale drobné kousky dělají zajímavou texturu. Přidá se sůl a pepř a na konec najemno nastrouhaná mrkev a pár kapary dle chuti. Pomazánka chutná lépe, když pár hodin odpočívá v chladu.

Zdroj: Jazzyvegetarian, Taste of Home, Vím, co jím, receptypanikuby.cz

Autor: Lída Kropáčková

Přidat na Seznam.cz