Mozzarella je zdravý druh sýra. Jako pomocník při hubnutí se ale rozhodně nehodí

Zdroj: Shutterstock

Mnoho lidí má za to, že mozzarella je jedním z nejzdravějších sýrů a je vhodná například i při dietách. To ale není tak úplně pravda. Ačkoli je tento druh sýra zdravější než většina ostatních, jako svačinka během pokusů zhubnout se rozhodně nedoporučuje.

Klasicky se mozzarella vyrábí z buvolího mléka. Ta, kterou najdete v českých obchodech, pochází ale obvykle z toho kravského, píše server Edairy. Tento sýr obsahuje mnoho látek, které naše tělo potřebuje.

Patří k nim vitamíny A, E a B, které jsou dobré pro zdravé zuby a kosti, popisuje Prostřeno. Zároveň je mozzarella plná bílkovin, 100 gramů sýru jich obsahuje až 20 gramů. Do těla dodává také vápník a vitamín K.

Při dietách nevhodná

Běžně je mozzarella považována za velmi zdravé jídlo. Jenomže její konzumace má i své nevýhody. 100 gramů mozarelly má zhruba 1050 kilojoulů – přičemž běžné balení má 125 gramů, tedy zhruba 1300 kilojoulů.

To je pro představu jako dva a půl rohlíku, píše Vlasta. Obecně je přitom známo, že bílé pečivo je to první, co by měl při dietách člověk vynechat. Mozzarella tak sice je zdravá, jako pomocník při hubnutí se ale spíš nehodí.

Oproti jiným sýrům je stále dobrou volbou

Mozzarella je oproti jiným sýrům méně tučná, neobsahuje sůl a dodává tělu látky, které potřebujeme. Pokud tak na ni máte chuť, rozhodně se jí nemusíte vzdávat. Je jen potřeba to s ní nepřehánět a nesníst celé balení v domnění, že po něm zhubnete.

Dá se zakoupit také mozzarella light, která má kalorií ještě o něco méně. Díky nízkému množství nasycených tuků navíc pomáhá držet v normě mimo jiné riziko onemocnění srdce a cév. Obecně tak tento druh sýra rozhodně zdravý je, není ale úplně pomocníkem při dietách, jak se mnohdy uvádí.

Zdroj: Edairy, Prostřeno, Vlasta

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz