Líné řízky musíte vyzkoušet. Maso bude krásně křehké a jemné

Zdroj: Shutterstock

Už vás nebaví stále smažit řízky v klasickém trojobalu, ale přemýšlíte, na jaký jiný způsob maso připravit, aby se hodilo k bramborám či hranolkům? My doma děláme poměrně často takzvaně líné řízky, které jsou sice také smažené, strouhanku v nich ale nahrazuje těstíčko ze zakysané smetany.

Řízek a brambory jsou klasickým jídlem, které se u nás doma dělá, kdykoli někdo něco slaví. Jenže ne pokaždé má člověk chuť na maso smažené v trojobalu, a tak jsem se naučila líné řízky, které jsou trochu jiné.

V hlavní roli zakysaná smetana

Na přípravu líných řízků budete potřebovat kilogram kuřecích prsou, 3 vajíčka, cibuli, 5 lžic zakysané smetany, 4 lžíce krupice, 2 lžíce bramborového škrobu, sůl, pepř a 3 stroužky česneku.

Kuřecí prsa nakrájejte na menší kousky. Na rozdíl od klasických řízků je neklepejte, ale rovnou je dejte do misky, ve které je budete nakládat.

Přidejte k nim sůl, pepř, najemno pokrájenou cibuli, vajíčka, zakysanou smetanu, bramborový škrob, krupici a prolisovaný česnek. V marinádě je nechte minimálně 2 hodiny.

Hodí se k nim okurkový salát

Poté si na pánvi rozehřejte olej a řízky v něm smažte po obou stranách dozlatova. Díky smetanovému těstu bude maso křehké a jemné.

K pokrmu se hodí skvěle bramborový salát, ale podávat se může také s hranolky a se zeleninou. Mojí nejoblíbenější kombinací jsou ale jen obyčejné brambory a okurkový salát.

Jelikož smetana pokrm příjemně zjemní, s chutí okurek vytvoří nepřekonatelnou harmonii. Pokud ale chcete líné řízky konzumovat raději s hranolky a tatarkou, je to jen a jen na vás.

Zdroj: Autorský článek

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz