Lasí: jogurtový nápoj, který osvěží a pomáhá s trávením

Lasí

Lasí je indický krémový nápoj vyrobený z jogurtu. Lze si přitom jednoduše vyrobit slanou i sladkou variantu, přičemž vás obě mohou osvěžit a zároveň pomoci vašemu zažívání.

Původ nápoje lasí

Lasí (lassí) je jogurtový nápoj, jehož původní domovinou je Paňdžáb, tedy historické území, které je v současné době rozděleno mezi Indii a Pákistán. Kromě toho, že se jedná o osvěžující pití, jej doporučuje také ajurvéda, tzn. tradiční indické lékařství. Dnes se ovšem konzumace lasí neomezuje pouze na indický subkontinent, ale oblíbené je i v dalších zemích světa.

Jednotlivé druhy lasí

Základem lasí je stejný díl jogurtu (bílého, ideálně rovněž čerstvého a s živými kulturami) a vody, která by měla mít pokojovou teplotu. Používají se ovšem rovněž další ingredience. Někdy se přidává i mléko, jindy zase koření (kardamom, římský kmín, máta, skořice, černý pepř či vanilka). Navíc si lze připravit i sladkou variantu, a to pouze přidáním medu nebo (třtinového) cukru.

Pokud vám takové lasí stále připadá chuťově chudé, můžete si připravit i variantu s ovocem. Použít lze např. banány a velmi populární je mangové lasí. Uplatnění někdy nachází i ovocná šťáva (z pomeranče, citrónu či limetky). Využít lze sice i ovocné jogurty, ale raději použijte čerstvé suroviny. Chuť lasí je v každém případě možné vylepšit i za pomoci mandlí či pistácií.

Indická kuchyně: jedna z nejstarších kuchyní světa, která je pestrá, chutná i zdravá

Lasí z hlediska zdraví

Lasí je součástí ajurvédy, přičemž zdraví může podpořit i dnešnímu člověku západního světa. Především varianta s kurkumou podporuje trávení, takže ji lze vyzkoušet při zažívacích potížích (v Indii je doporučována i při zánětech střev a žaludku). Lasí se zároveň využívá pro detoxikaci organismu a navíc výtečně osvěží, což se může hodit především v letních měsících.

Kari koření: velmi zdravé indické koření

Zajímavosti o lasí

  • Při přípravě lasí stačí jednotlivé ingredience rozmixovat. Především ovocné varianty lze proto označit jako smoothie s jogurtem.
  • Zatímco sladké lasí se konzumuje především na severu Indie, slané varianty jsou oblíbené zejména v Pákistánu.
  • Slané lasí se v této asijské zemi konzumuje k jídlu. Hodí se přitom k rozličným pokrmům, ačkoli se říká, že nejlepší je podávané jen tak.
  • V současné době lze nalézt recepty i na veganské varianty lasí, ve kterých lze použít rostlinné alternativy jogurtu.
  • V Indii existuje také bhang lasí, jehož součástí jsou i listy či výtažek z konopí. Není tedy divu, že ovlivňuje vědomí.
Přidat na Seznam.cz Přidat na Google News
  • 9
  •  
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*