Langustu zpracujte pár hodin po zakoupení. Hodí se například ke krémovému rizotu

Zdroj: Shutterstock

Langusta se v České republice nekonzumuje příliš často. Někteří labužníci si ji ale rádi dopřejí a objednat si ji můžete i v některých restauracích. Pokud chcete tohoto mořského korýše ochutnat, můžete si ho ale připravit i sami doma.

Langusty mají bílé maso plné bílkovin, omega-3 mastných kyselin, vitamínu B, D a minerálních látek, píše BBC Good Food. U nás je pořídíte především na trzích nebo ve specializovaných prodejnách s mořskými plody.

Jak na přípravu langusty?

Langusta se svým způsobem podobá humrovi. Místo klepet má nicméně dlouhá tykadla. Před samotnou přípravou je třeba myslet na to, že čerstvou langustu je třeba skladovat v ledu, a to maximálně několik hodin, píše WebMD.

Ideální je ji hned po přivezení domů začít tepelně zpracovávat. A to tak, že ji dáte do vařící vody ve velkém hrnci, kam se vejde i s napnutým ocasem. Langusta se vaří asi 15 minut, radí Jamie Oliver.

Po uvaření se langusta rozstřihne a vyjme se z ní maso. To najdete především na ocasu. Následně se pak maso může dále zapracovávat do různých receptů, kombinovat se zeleninou nebo bílým vínem.

Langusta s krémovým rizotem

Tento pokrm je dokonalou volbou, pokud chcete pohostit skutečně vzácné hosty, kteří si potrpí na kvalitní jídla.

Na přípravu budete potřebovat 125 gramů rýže, olivový olej, 200 mililitrů bílého vína, 750 gramů kuřecího vývaru, 250 gramů hub, půl cibule, 4 stroužky česneku, 125 gramů strouhaného parmazánu, 750 gramů vařené langusty, sůl, pepř a citronovou šťávu.

V pánvi na olivovém oleji osmahněte cibulku a přidejte česnek. Na směsi potom opékejte houby. Přidejte rýži, podlijte ji vínem a nechte ho vyvařit. Poté proces opakujte několikrát s kuřecím vývarem, dokud se v něm rýže neuvaří.

Nakonec vmíchejte kousky langusty, vše dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou a rizoto naservírujte na talíř. Podává se posypané strouhaným sýrem, přidat můžete také čerstvou nasekanou petrželku.

Zdroj: WebMD, Jamie Oliver, Delish, Delicious, BBC, BBC Good Food

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz