Kvasnice jsou nedílnou součástí mnoha receptů. Dají se však spolehlivě nahradit

Zdroj: Shutterstock

Kvasnice jsou základní složkou mnoha receptů – na chléb, rohlíky, těsta na pizzu, skořicových šneků, nemluvě o tolik oblíbených buchtách. Díky nim dochází ke kynutí těsta, což je časově zdlouhavý proces, který ale má svůj důvod.

Někdo dává přednost čerstvým kvasnicím, jiný naopak mnohem raději sáhne po sušených. Co když se rozhodnete upéct nějakou dobrotu, jejíž recept obsahuje droždí a vy ho zrovna nebudete mít po ruce? Naštěstí se i kvasnice dají nahradit. Čím?

Prášek do pečiva

Kdo by doma neměl prášek do pečiva? Přezdívá se mu také „prdopeč“, právě jako zkratka z názvu prášek do pečiva.

Stejně jako droždí funguje prášek do pečiva jako kypřící prostředek. Pokud chcete péct a nemáte kvasnice, naopak ale máte po ruce kypřicí prášek, nemusíte zoufat.

Jak zafunguje kypřicí prášek? „Prášek do pečiva okamžitě reaguje na působení kapaliny a tepla,“ vysvětluje healthline.com.

Na rozdíl od droždí tedy použití prášku do pečiva nevyžaduje další dobu kynutí. Z tohoto důvodu se používá ke kynutí rychlých druhů jídel, jako jsou palačinky, kukuřičný chléb, sušenky a koláče.

V pečivu můžete droždí nahradit stejným množstvím prášku do pečiva. Jen mějte na paměti, že kypřicí účinky prášku do pečiva nebudou tak výrazné jako u droždí.

Kyselina a jedlá soda

Kvasnice můžete nahradit také jedlou sodou zkombinovanou s kyselinou. Jedlá soda a kyselina působí společně a vyvolávají stejné reakce jako prášek do pečiva.

Pokud však použijete jedlou sodu nebo kyselinu odděleně, pečivo nevykyne – musíte je zkombinovat, aby došlo k reakci.

Chcete-li v receptu nahradit droždí jedlou sodou a kyselinou, nahraďte polovinu požadovaného množství droždí jedlou sodou a druhou polovinu kyselinou.

Jedlá soda a citronová šťáva

Další alternativou, která vám v případě chybějícího droždí může vytrhnout trn z paty, je kombinace jedlé sody a citronové šťávy.

„Nahraďte 2 lžičky droždí 1 lžičkou jedlé sody a 1 lžičkou citronové šťávy,“ radí asweetpeachef.com. Množství přizpůsobte konkrétnímu receptu.

Šlehané bílky

Kdo někdy zkoušel šlehat bílky, ten by nám dal za pravdu, že ne vždy se to povede. A když je navíc šleháte ručně, pěkně se u toho zapotíte.

Když ušleháte bílky, naplníte je vzduchem, což napomáhá procesu kynutí. Palačinky, muffiny a koláče jsou dobroty, které pomocí této metody připravíte bez problémů.

Zdroj: healthline.com, asweetpeachef.com
Autor: Karolína Nezbedová

Přidat na Seznam.cz