Kuchyňské prkénko jako velké téma. Takto z něj odstraníte nepříjemný zápach

Zdroj: Shutterstock

Česnek neodmyslitelně patří do celé řady pokrmů – a to nejen v české kuchyni, ale i v mnoha jiných. Uměli byste si bez něho představit například tradiční silvestrovskou pomazánku? My tedy rozhodně ne.

O česneku se ví, že je to přírodní antibiotikum. Má všestranné využití nejen při vaření, ale také v lidové medicíně, kde se využívá již po staletí. Má typickou vůni i chuť, podle které ho bezpečně poznáte.

Někomu voní a někomu zase ne

Typický odér česneku někomu voní, někomu naopak ne. Je pravda, že během polibku může být česneková vůně překážkou, ale třeba u pečeného masa je žádoucí.

Při práci s česnekem se smiřujeme s tím, že nám bude vonět z rukou. A to i poměrně dlouho poté, co jej zpracujeme do pokrmu. A jestli se česnekové aroma někde drží opravdu dlouho, pak je to prkénko, na kterém jsme ho krájeli.

Co platí na dřevěné prkénko?

Většina z nás má doma v kuchyni klasické dřevěné prkénko. A to i navzdory tomu, že se hůře udržuje. Zkrátka na něho nedáme dopustit.

Pokud se z prkénka line nepříjemná vůně, web rd.com doporučuje následující postup.

„Začněte umytím desky stejným dílem octa a horké vody.“ Poté plochu prkénka posypte jedlou sodou a postříkejte ji směsí vody a octa. Nechte pár minut působit.

Následně vydrhněte prkénko houbičkou a nechte dobře oschnout. Stane-li se, že česnek z prkénka i nadále ucítíte, postup opakujte.

Máte doma prkénko z plastu?

Používáte-li při vaření plastová prkénka, máte to v případě česnekové stopy o něco jednodušší. Plastová prkénka totiž na rozdíl od těch dřevěných můžete vložit do myčky.

Tam se vlivem vysoké teploty odér odstraní snáze. A kdyby ani myčka nepomohla, postup výše to jistí.

Speciální prkénko

Podle tasteofhome.com můžete na celou situaci poměrně snadno vyzrát. Stačí si totiž pořídit malé prkénko. Opravdu postačí něco menšího a na materiálu nezáleží.

„Kupte si malé prkénko a používejte ho pouze na přípravu česneku,“ radí. Krájet na něm můžete třeba i cibuli, protože i cibule je hodně aromatická a zanechává za sebou pachovou stopu.

Zdroj: rd.com, tasteofhome.com
Autor: Karolína Nezbedová

Přidat na Seznam.cz