Kristína Němčková: Nejvýraznější výherkyně MasterChefa má po zahraničních stážích velké plány

Kristina_Nemckova
Zdroj: Profimedia

Když Kristína Němčková vyhrála v roce 2019 MasterChef Česko, bylo jí pouhých 17 let a neměla ještě ani složenou maturitní zkoušku. Co se od té doby změnilo? A splnila si své sny?

Kristína byla původně ze soutěže vyřazena a následně opět vrácena v rámci „divoké karty“. Její úspěch tak spustil lavinu komentářů. Jakou průkaznou hodnotu má vítězství, když vyhrál někdo, kdo byl předtím vyhozen?

Vyloučení bylo těžké i pro porotce

Pravdou však bylo, že vyloučení tehdy sedmnáctileté studentky nesli porotci těžce. Bylo vidět, že jsou fascinováni jejím výkonem vzhledem k jejímu věku.

Když Přemek Forejt oznamoval, že právě ona soutěž opouští, bylo na něm vidět, že ho to mrzí. A ještě emotivnější byl Jan Punčochář, který řekl: „Já si myslím, že vy to máte od pána Boha.“

Není se čemu divit, že právě u Punčocháře v restauraci U Matěje absolvovala Kristína měsíční praxi.

Ale zpět k její cestě v soutěži MasterChef Česko, kde se stala nejmladší vítězkou. Vrátila se totiž v rámci tzv. divoké karty a porazila v souboji Petra.

Porotci nešetřili chválou a Radek Kašpárek řekl, že mu to „hlava nebere, jak někdo může takhle vařit v 17 letech“.

Změnil se jí život

„Bylo pro mě těžké udržet to v tajnosti. Samozřejmě chcete hned po finále všem zavolat a pochlubit se. Postupem času jsem si na to zvykla, hodně lidí se mě ale ptalo, kdo vyhrál, a já jsem jim vždycky odpovídala, ať se nechají překvapit,“ řekla poté, co byl odvysílaný poslední finálový večer.

Po výhře se jí změnil život. Jak sama řekla v rozhovoru pro Extra, bylo milé, že ji na ulici lidé poznávali. Její osobní život v té době tvořily rozhovory a kuchařská kniha #UPGRADE.

„Můj životní sen je mít restauraci nebo v nějaké špičkové pracovat, ale tento sen má ještě svůj čas. Těším se na vše, co mě čeká,“ uvedla v roce 2019 a dodala, že by ideálně chtěla odjet do ciziny získávat zkušenosti. Podařilo se jí to?

Inspiraci sbírala v Londýně

Svůj záměr odjet do ciziny Kristína opravdu zrealizovala a odjela do Londýna. Zde nastoupila do restaurace Story, která má dvě michelinské hvězdy.

„Když se kouknu zpátky na svoje začátky v restauraci, jsem za ně hrozně vděčná. Pracovala jsem na sekci se sous chefem, kterého jsem úplně nenáviděla, protože mi dělal úplné peklo ze života. A dneska vím, že když budu jednou odcházet, tak právě jemu poděkuju asi úplně nejvíc,“ prozradila v rozhovoru pro Reflex.

Důvodem výběru právě této restaurace byl její šéfkuchař Tom Sellers, jehož příběh je pro Kristínu velmi inspirativní.

Nabyté zkušenosti by ráda využila ve své restauraci, kterou si chce otevřít v Česku. „Chtěla bych jídla prezentovat světovou cestou, ale pořád přitom zůstat u našich českých surovin a českých chutí a nějak víc možná edukovat lidi v tom, co jsme vlastně zač,“ prozradila.

Další štace – Dánsko

Kristína si je vědoma toho, že to mají ženy v české gastronomii těžké. Právě proto ví, že je třeba mít co nejvíce zkušeností.

Zamířila tedy do Dánska, tentokrát do kodaňské restaurace Geranium se třemi michelinskými hvězdami.

A jak se tam dostala? Po návratu z Anglie cestovala po Asii, a když přijela zpět do Čech, rozeslala své životopisy.

„Ozvali se mi z restaurace Jordnær, která má stejně jako Story dvě michelinské hvězdy, s tím, jestli si práci u nich nechci vyzkoušet v rámci stáže,“ prozradila pro Forbes.

Letenky do Kodaně už měla koupené, restauraci ovšem vyhořela kuchyně, a tak si mladá kuchařka myslela, že tím cesta padá. Jenže se jí ozvali z Gerania a rovnou připojili i pracovní smlouvu.

Bála se, že zde budou drsnější podmínky, ale nakonec zjistila, že se k ní zde chovají lépe než ve Story.

„Nemyslím si, že se tam naučím líp vařit. Myslím si, že je to geniální zkušenost na to, abych zažila co nejlepší management práce v kuchyni, kde se sází na absolutní preciznost,“ dodává.

Do třiceti vlastní restaurace

Svého snu o vlastní restauraci se rozhodně nevzdala. Naopak má jasno v tom, že ji chce otevřít do svých třicetin. A má ambice na michelinskou hvězdu?

„Sním o úspěšné restauraci. Když se poštěstí, tak s hvězdou, ale hlavně chci být šťastná. A k tomu postačí, když s ní budu spokojená. Hvězdu nutně nepotřebuju, ale je to od dětství nastavený cíl, který mě pohání,“ prozradila pro server Reportér.

Ve své vlastní restauraci by chtěla Kristína vařit českou a slovenskou kuchyni.

„Odrazím se od vlastních kořenů, i když to nebude úplně tradiční formou,“ poodhalila své plány s tím, že přesná představa se zatím rýsuje.

Vypadá to, že slavným českým šéfkuchařům se formuje slušná konkurence, která má dle některých dobře našlápnuto k michelinské hvězdě.

Zdroje: Extra, Blesk, Facebook, Reflex, Televize Nova, Forbes, Reportér

Autor: Soňa Jiroutová

Přidat na Seznam.cz