Kolový ořech se využíval k výrobě coly. Má afrodiziakální účinky a pomáhá s bolestmi žaludku

Zdroj: Shutterstock

Říká se mu kolový ořech. Roste na stromě s názvem kolovník zašpičatělý. Hořké hnědé plody rostoucí na rostlinách s výškou až 20 metrů v minulosti skutečně dostály svému názvu. Ano, využívaly se při přípravě námi známého colového nápoje.

Muslimové považují semínka kolovníku za posvátná. V některých částech Afriky dokonce dodnes fungují jako platidlo. Největší význam má ale kolovník ve farmaceutickém průmyslu. Ořechy jsou totiž v mnoha ohledech pro tělo přínosné.

Kolovník a cola

Jak název napovídá, má kolový ořech co dočinění se slavnou černou limonádou, která nesmí chybět snad na žádné párty. V 19. století John Pemberton uvedl na trh vínový nápoj obsahující výtažky právě kolových ořechů.

Během prohibice v USA pak byla do nápoje přidána soda a vznikla tak dnes známá cola. Kolové ořechy se dodnes využívají v potravinářském průmyslu k dochucování sycených limonád, ale také některých sladkostí, doplňuje BBC.

Zdravotní účinky kolového ořechu

Kolovník je v tradiční africké medicíně vyhledáván především pro své stimulační schopnosti. Využívá se při erektilní dysfunkci, ale také při duševních problémech. Lidem s depresemi či úzkostmi je doporučováno suché kolové ořechy žvýkat.

Ořechy obsahují vyšší procento kofeinu. Krátkodobě tak také mohou zvyšovat pozornost a pomoci s rychlým získáním energie, doplňuje BBC.

V neposlední řadě pak kolové ořechy tlumí díky vysokému obsahu tekutin žízeň a pomáhají i proti hladu, bolesti žaludku a střev a také při průjmech. U nás ořech nejčastěji seženete ve formě sušeného prášku.

Zdroj: Healthline, Brittanica, BBC, NIH, WebMD, Arab News

Autor: Šárka Cvrkalová

Přidat na Seznam.cz