Klokaní maso se chutí podobá srnčímu. Obsahuje minimum tuků

exotic food, food, fresh, healthy, red, game, australian meat, skippy, roo, roo meat, gourmet, kangaroo, still life, protein, high protein, health food, healthy foods, organic, free range, animal, aussie, australia, australian, marsupial, natural, nature, icon, red wine, pak choi, rare
Grilované klokaní maso (zdroj: Samphotostock.cz)

Klokani jsou zvířata, která ač žijí pouze někde, známá jsou po celém světě. Dnes se přitom začíná stále častěji využívat i klokaní maso.

Klokani jako potrava člověka

Klokani jsou endemickými zvířaty, neboť žijí pouze v Austrálii, Tasmánii, Nové Guineji a také na okolních ostrovech. Na druhou stranu takový klokan rudokrký žije i v Evropě, kde byl uměle vysazen. Celkem bylo popsáno 54 druhů klokanů, přičemž je australští domorodci (Aboridžinci) lovili odedávna. Dnes se ovšem pro konzumaci používá pouze pět druhů, neboť zbytek je chráněn australskou vládou.

Kde ochutnat maso z klokana?

Klokaní maso sloužilo v dřívějších dobách často jako krmivo pro psy. I v současné době jej najdete na pultech obchodů s chovatelskými potřebami. Stále častěji je ale i mimo Austrálii vyhledáváno i lidmi. V české distribuční síti není úplně běžné, přesto si lze v internetových či kamenných obchodech bez větších komplikací pořídit klokaní kýtu bez kosti či svíčkovou.

Klokaní maso v kuchyni

Klokaní maso je možné v kuchyni využít hned několika způsoby. Říká se přitom, že chutí a vůní připomíná srnčí. Využít jej v každém případě lze na pečení i dušení, můžete ho přidat do guláše anebo ho použít na špízy. Výhodou je skutečnost, že bývá rychle hotové. Navíc je hojně využíváno také na grilování, takže si s ním lze chuťově ozvláštnit i tuto oblíbenou gurmánskou aktivitu.

Klokaní maso z hlediska zdraví

Klokaní maso je sice červeným druhem masa, obsahuje ale málo tuků. Naopak se v něm vyskytuje spousta bílkovin a minerální látek (především železa a zinku). Obsahuje rovněž kyselinu alfa-linolenovou, která patří mezi omega-3 mastné kyseliny. Maso z klokana může mít kladný vliv na imunitu a hladinu cholesterolu, takže se jedná o poměrně zdravou potravinu.

Zajímavosti o klokaním mase

  • Klokaní maso skutečně nepotřebuje dlouhou tepelnou úpravu, neboť je dosti křehké. Zároveň je šťavnaté.
  • Chcete-li klokaní steak grilovat, stačí jej nakrájet, naklepat, osolit a potřít olejem. Doporučuje se také potřít česnekem, okořenit a dát na několik hodin do chladu.
  • Grilované klokaní maso je možné ozdobit česnekem a brusinkami.
  • Maso z klokana bývá doporučováno i při redukčních dietách, a to vzhledem k nízkému obsahu tuků.
  • Mezi běžně lovené druhy patří klokan rudý. Samci přitom mohou dorůstat výšky 160 cm a váží až 90 kg. Jedná se o největší klokany vůbec.
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Diskuze k článku

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*